Tržby aj zisk Unileveru v 1. polroku klesli

Britsko-holandský výrobca spotrebiteľského tovaru Unilever oznámil, že jeho zisk v 1. polroku klesol. Prispeli k tomu štrajky vodičov nákladných áut v Brazílii, ktoré negatívne ovplyvnili jeho tržby.
Čistý zisk koncernu, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton, cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove, za šesť mesiacov do konca júna klesol o 2,3 % na 3,04 miliardy eur z 3,11 miliardy eur pred rokom.
A tržby sa v sledovanom období znížili o 5 % na 26,35 miliardy eur z 27,73 miliardy eur v 1. polroku 2017. V tomto výsledku sú zahrnuté aj nepriaznivé výmenné kurzy, ktoré mali negatívny vplyv na úrovni 8,9 %.
Rast tzv. základných tržieb sa pritom spomalil na 2,5 z 3 % v minulom roku. Dôvodom bol štrajk vodičov nákladných áut v Brazílii, ktorá je jedným z najväčších trhov spoločnosti Unilever. Ten nepriaznivo ovplyvnil základný rast tržieb o približne 60 bázických bodov.
Spoločnosť deklarovala štvrťročnú dividendu vo výške 38,72 eurocenta na akciu.
Generálny riaditeľ Paul Polman povedal, že spoločnosť potvrdila svoju predchádzajúcu prognózu za celý rok a naďalej očakáva rast základných tržieb v rozpätí od 3 % do 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy