Japonský obchodný prebytok v júni medziročne stúpol o 66 %

Krajina za minulý mesiac vykázala prebytok zahraničného obchodu v objeme 721,4 mld. jenov, v rovnakom mesiaci pred rokom bol v sume 433 mld. jenov.

Japonský obchodný prebytok v júni medziročne stúpol o 66 percent vďaka silnému rastu exportu do Číny a iných ázijských krajín, hoci export na americký trh oslabil. Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo japonské ministerstvo financií, vývoz krajiny v júni oproti rovnakému mesiacu minulého roka vzrástol o 6,7 percenta na 7,1 bil. jenov (JPY), čo bolo výsledkom silného zahraničného dopytu po strojoch, potravinách, kovoch a počítačoch. Japonský import posilnil o 2,5 percenta na 6,3 bil. JPY. Obchodný prebytok medziročne stúpol na 721,4 mld. JPY z úrovne 433 mld. JPY.

Japonský export na americký trh v júni oslabil o 0,9 percenta, keďže sa znížil vývoz áut a nákladných vozidiel. Import z USA sa zmenšil o 2,1 percenta. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila clá na dovoz ocele a hliníka a pohrozila zavedením ciel aj na autá a dielce pre automobily. Export Japonska na čínsky trh minulý mesiac posilnil o 11 percent na takmer 1,4 bil. JPY a dovoz z Číny o necelé jedno percento oslabil, a to na 1,45 bil. JPY.

Súvisiace články

Aktuálne správy