Slovensko v Moskve odovzdalo ratifikačné dokumenty medzinárodných bánk

Odovzdaním oboch protokolov o Medzinárodnej investičnej banke a Medzinárodnej banke hospodárskej spolupráce sa oficiálne zavŕšil proces ich dlhodobej ratifikácie.

Slovensko v stredu odovzdalo ratifikačné dokumenty Medzinárodnej investičnej banky a Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce. Urobil tak na oficiálnej návšteve Moskvy štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Dohoda o Medzinárodnej investičnej banke a Dohoda o Medzinárodnej banke hospodárskej spolupráce tak putuje do depozitára ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie.

Ako ďalej informuje rezort zahraničných vecí, Slovensko tak posilňuje právnu základňu, ktorou získava prístup k rozšíreným obchodným a investičným príležitostiam pod hlavičkou medzinárodných finančných inštitúcii. „Hospodárska a obchodná spolupráca Slovenska a Ruskej federácie zaostáva za možnosťami oboch krajín. Silnejúci hospodársky rast dáva priestor slovenským podnikateľským subjektom z energetiky, elektrotechniky, strojárstva, potravinárstva či certifikácie,“ uviedol Parízek.

Členskými štátmi Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce sú v súčasnosti Bulharská republika, Česká republika, Mongolsko, Poľská republika, Ruská federácia, Rumunsko, Slovenská republika a Vietnamská socialistická republika. Banka sa špecializuje na poskytovanie komerčných úverov pre malé a stredné podniky, obchodné financovanie, vedenie účtov, operácie na finančných trhoch a podporu medzinárodného obchodu. Odovzdaním oboch protokolov sa oficiálne zavŕšil proces ich dlhodobej ratifikácie, ktorá nasledovala po reforme banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy