Medziročná inflácia v eurozóne sa v júni zrýchlila

Júnová inflácia v eurozóne posilnila na 2 % z májovej úrovne 1,9 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v júni zrýchlila na 2 percentá z májových 1,9 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie bola tiež vo výške 2 percentá, čiže sa oproti máju nezmenila. Medzimesačne sa ceny v eurozóne aj v rámci celej EÚ v júni zvýšili zhodne o 0,1 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bola v júni medziročná inflácia na úrovni 2,9 percenta a medzimesačne spotrebiteľské ceny stúpli o 0,1 percenta. Najslabší medziročný rast cien v júni zaznamenali Írsko (0,7 %), Grécko (1 %) a Dánsko (1,1 %). Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (4,7 %), Estónsku (3,9 %) a v Maďarsku (3,2 %). V porovnaní s májom sa medziročná inflácia v júni zrýchlila v 22 štátoch Európskej únie, spomalila sa v troch členských krajinách a v dvoch sa nezmenila.

K medziročnému rastu cien v eurozóne v júni najviac prispelo zdraženie energií, a to o 0,76 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny služieb (0,57 pb), potravín, alkoholu a tabaku (0,53 pb) a priemyselných tovarov (0,1 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy