Bitcoinové transakcie na kreditných kartách: Mastercard má nový patent

, CNBC Foto: TASR/AP

Spotrebitelia by mohli jedného dňa zaplatiť za svoje nákupy v Bitcoinoch použitím kreditných kariet. Správa potvrdzuje, že kryptomeny by sa mohli využiť ako forma transakcie, profitom by bolo predovšetkým rýchlosť.

V súčasnosti držitelia MasterCard môžu platiť za veci v menách, ktoré vlády vyhlásili za zákonné platidlo. V dokumente uverejnenom Úradom pre patenty a ochranné známky v USA Mastercard uvádza, že zaznamenala u spotrebiteľov, ktorí "oceňujú anonymitu a bezpečnosť", zvýšené využívanie kryptomien. Existujú však nevýhody pri používaní digitálnej meny, ako poznamenal dokument, ako je ukladanie a spracovanie takýchto transakcií. "Zatiaľ čo meny využívajúce blockchain často dokážu poskytovať bezpečnosť pokiaľ ide o informácie o platiteľoch, ale bezpečnosť príjemcov je obmedzená, najmä kvôli obmedzeniam blockchainu," uviedol dokument. Napríklad transakcie s digitálnymi mincami trvajú dlhšie, približne 10 minút pre transakcie v blockchaine v porovnaní s nanosekundami pre tradičné platby.

Výsledkom je, že tak spotrebitelia, ako aj obchodníci musia dlhšie čakať na to, aby tieto digitálne transakcie prešli, alebo sa "spoliehajú na dobrú vieru platiteľa", že skutočne zaplatia, uviedol dokument s tým, že v určitých prípadoch môže anonymita znevýhodniť tých, ktorí platby prijímajú.

"Mnohé subjekty, najmä obchodníci, maloobchodníci, poskytovatelia služieb a ďalší dodávatelia tovarov a služieb, musia byť opatrní pri akceptovaní meny bežiac ej na technológii blockchain, či participácii na takýchto obchodoch," uzatvára dokument.

Podrobnosti ohľadom riešenia známe nie sú, ale ak by sa metóda dostala na trh, mohla by zrýchliť blockchain transakcie tým, že umožní držiteľom kariet okamžite zaplatiť za tovar v digitálnej mene.

"Dôsledne hľadáme spôsoby, ako priniesť nové myšlienky a nové inovácie na trh, aby sme vytvorili hodnotu pre našich zákazníkov a držiteľov kariet. Patentové žiadosti sú súčasťou tohto procesu a podniknú kroky na ochranu duševného vlastníctva spoločnosti, bez ohľadu na to, či sa niekedy dostanú trh," uviedol Seth Eisen z oddelenia pre komunikáciu MasterCard.

Napriek tomu, že sa na trh zatiaľ nič podobné neuviedlo, niektorí fanúšikovia kryptosveta hovoria o dobrej správe. "Potvrdzuje sa, že digitálne peniaze alebo peňažné prostriedky založené na blockchaine sú platnou formou transakcie," uviedol Tom Lee z Fundstrat Global Advisors. Tento bitcoinový býk poukázal na to, že krajiny, ako napríklad Japonsko, už majú oveľa pozitívnejší pohľad na digitálne peniaze.

Bitcoin sa obchoduje na úrovni zhruba 7 300 dolárov, podľa údajov Coinbase. To je mesačný nárast o približne 13 percent. Bitcoin sa v júni prepadol pod 6 000 USD, čo niektorí obchodníci považovali za zlomovú hranicu, o niekoľko dní neskôr opäť posilnil. Napriek tomu, najväčšia digitálna minca podľa trhovej kapitalizácie, viac ako 125 miliárd dolárov, už nikdy nedosiahla svoj decembrový vrchol 19 500 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy