Inštitucionálne peniaze objavujú kryptosvet, zatiaľ veľmi opatrne

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/INC

Viceprezident Coinbase Adam White hovorí, že medzi inštitucionálnymi investormi rastie záujme o kryptomeny. Burza oznámila, že zvažuje pridanie piatich nových žetónov do svojej platformy práve kvôli zvýšenému dopytu. Zo strany používateľov.

Inštitucionálne investície do krypta pomáhajú rozširovať odvetvie, povedal viceprezident spoločnosti Coinbase a generálny riaditeľ Adam White pre televíziu CNBC. "Čo je tak jedinečné v súvislosti s kryptomenami a v mnohých ohľadoch tejto triedy aktív, je, že ich pri živote držia maloobchodní investori a nie inštitúcie," uviedol White. Takže bolo prekvapujúce, ak by kryptoburza Coinbase v San Franciscu, zaregistrovala "neobvyklý" záujem zo strany inštitucionálnych investorov v priebehu roku 2017. "Inštitucionálne rozhovory sú čoraz častejšie," povedal White na otázku, prečo jeho firma otvorila kanceláriu v New Yorku a pripravila nové produkty a služby.

Minulý piatok prišlo oznámenie, že Coinbase, najväčšia kryptoburza v USA, zvažuje pridanie piatich tokenov na svoju platformu, cardano, basic attention token, stellar lumens, Zcash či 0x. "Dôvod pridávania nových aktív je veľmi jednoduchý, chcú to naši zákazníci," povedal White.

Doteraz však žiadna z nových mincí nebola schválená a ešte nie je stanovené, či pôjde o cenné papiere. Na blogu burza uviedla, že niektoré aktíva môžu mať obmedzené funkcie a môžu byť k dispozícii iba v niektorých krajinách.

Coinbase doteraz pristupovalo celkom opatrne k pridávaniu nových žetónov a to aj  napriek požiadavkám zo strany používateľov, keďže odvetvie stále čaká na regulačné rámce. Doteraz má Coinbase na svojej platforme iba štyri mince. "Máme dlhodobú víziu a sústredíme sa na budovanie burzy, peňaženky, opatrovníka, ktorý umožňuje, aby sa kapitál dostal do tohto odvetvia," vysvetlil White.

Nie všetci sú tak nadšení digitálnymi menami. Investor Kevin O'Leary zastáva medvedí postoj v kryptomenách, predovšetkým pokiaľ ide o bitcoin. "Kým nie ste prideľovateľom aktív, nemáte štátny fond, alebo nevytvárate dôchodkový plán pre nejaký štát, nebudete do týchto vecí investovať ani cent," povedal O'Leary a vysvetlil, že pre neho budú kryptomeny lukratívnou investíciou až keď sa ukážu "transparentné, kompatibilné a regulačné orgány zaujmú voči nim jasné stanovisko. Až potom pôjde o  skutočné peniaze. Dnes sú zatiaľ len na okraji záujmu."

Kevin O'Leary
White ale zdôraznil, že takéto veci sa ale nestávajú za jednu noc. "To sú presne tri veci, na ktorých pracuje Coinbase, vieme, že inštitúcie chcú úplne jasnú regulačnú štruktúru. Ľudia oceňujú tieto aktíva veľmi odlišne," povedal White. "Či už ide o kryptohedžové fondy alebo o retailového investora, základné kritériá, na ktoré sa ľudia pozerajú, sú: aké sú denné transakcie? Koľko objemu sa zobchodujú? Koľko ľudí stojí na vrchole?  Musíme mať otvorené protokoly, ktoré uľahčujú tvorbu a pohyb tohto druhu hodnoty," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy