Nedôstojné: Záchrancu označil za pedofila, akcie Tesla strácajú

, Fortune Foto: SITA/AP

Musk, ktorý sa v posledných týždňoch cez Twitter snaží reagovať na svojich kritikov, sa nedávno pustil do potápača, ktorý sa zúčastnil na záchrane thajského futbalového družstva. Označenie "pedo" si vyslúžil od generálneho riaditeľa za kritiku Muskovej snahy použiť na vyslobodenie jeho miniponorku.

Thajským záchranárom sa podarilo priviesť futbalový tím do bezpečia bez toho, aby museli využiť Muskovu pomocnú ruku. Potápač Vern Unsworth odkázal Muskovi, že si môže svoju "ponorku strčiť niekam." Musk vo svojom odvetnom tweete, ktorý je dnes už zmazaný, označil britského potápača v Thajsku za pedofila. Unsworth uviedol, že zvažuje právne kroky proti Muskovi, investori Tesla okamžite reagovali tiež. Nestrácali čas a vyjadrili svoje obavy z nedôstojného správania sa generálneho riaditeľa spoločnosti Tesla. Akcie v pondelok klesli o 2,8 %.

Prepad akcií Tesla sme už videli v máji, po tom, čo Musk musel vysvetľovať najnovšie hospodárske údaje firmy. Keď sa analytici pýtali na kapitálové požiadavky a rezervácie vozidiel Modelu 3, Musk ich odbil s tým, že to sú "nudné a otravné otázky".

V priebehu víkendu musel Musk vyvrátiť správy o politických daroch republikánom, na Twitteri sa obhajoval, že pravidelne daroval obom politickým stranám. Tieto správy pravdepodobne menej rozhorčili investorov ako Muskov urážlivý jazyk voči Unsworthovi.

Musk v rozhovore pre Bloomberg v piatok vyhlásil, že sa bude snažiť byť menej útočný na Twitteri. "Všeobecne platí, že na Twitteri ste na vojnovej pôde. Ako v aréne. Ak ma tam napadnete, bude zrejme v poriadku ak útok opätujem," povedal Musk. "Ak vás niekto napadne na Twitteri, nemali by ste povedať nič? Pravdepodobne je odpoveď v niektorých prípadoch áno, nemala by som vôbec reagovať, v skutočnosti väčšinu času ani nič nehovorím. Pravdepodobne by som nemal hovoriť nič ešte častejšie."

Keďže trhová hodnota Tesla klesla o 2 miliardy dolárov za jeden deň, akcionári by boli radšej, ak by sa Musk v budúcnosti riadil vlastnou radou.

"Jeho činy proti mne neospravedlňujú moje činy proti nemu a za to sa ospravedlňujem pánovi Unsworthovi a spoločnostiam, ktoré zastupujem ako šéf. Je to výlučne len moja chyba," napísal Musk. Ospravedlnenie prišlo len tri minúty po tweete, že jeho "slová boli výsledkom hnevu po tom, ako pán Unsworth vyriekol niekoľko neprávd a navrhol, aby som svoju miniponorku použil ako sexuálnu hračku."

Jeden z najväčších investorov spoločnosti Tesla minulý týždeň povedal, že Musk by sa mal vykašľať na Twitter a zamerať sa na výkon a dosiahnutie výrobných cieľov spoločnosti. "Máme voči Tesle medvedí postoj, je tu totiž hneď niekoľko hlavných rizík. Nedokáže naplniť prognózy výroby, spaľuje hotovosť, a nepomáhajú jej ani útočné odkazy na Twitteri,“ hovorí  Michael Bapis z The Bapis Group. Dodal, že pesimizmus pretrváva dokonca aj vtedy, keď ide o super inovatívnu firmu.

Samozrejme, Tesla je aj naďalej veľmi zvučným menom na Wall Street. Analytici a ostatní účastníci trhu sa v predikcii budúcnosti akcií rozchádzajú.  Analytici v priemere dávajú spoločnosti Tesla rating podľa údajov FactSet, inými slovami, ani kúpiť ani predať. Najmenej tri firmy, odporúčajú akcie predať, najmenej sedem firiem odporúča kúpiť. Z technického hľadiska samotná volatilita akcií nie je hlavnou príčinou medvedieho trendu. Skôr je to absentujúci identifikovateľný trend, ktorý by by bol dostatočne presvedčivý v ktoromkooľvek smere.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy