Na jeseň pribudnú na portáli ďalšie elektronické služby katastra

Projekt Elektronické služby katastra nehnuteľností (ESKN) je vo fáze implementácie a testovania. Nasledovať bude školenie zamestnancov a rutinné overovanie služieb a spustenie nových služieb do prevádzky. Pre TASR to uviedol zhotoviteľ diela spoločnosť DWC Slovakia.
Od roku 2015 je prevádzke 15 elektronických služieb, ktoré využívajú organizácie štátnej správy a samosprávy, inštitúcie, odborníci aj široká verejnosť. „Od októbra 2018 pribudne ďalších 30 služieb, čím bude dokončený komplex 45 elektronických služieb katastra nehnuteľností, ktorý bude mať informatívny charakter a bude umožňovať ich použitie na právne účely,“ konkretizovala firma. Portál ESKN je na oficiálnej stránke Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR.
V súvislosti s vplyvom nariadenia GDPR a nového zákona o ochrane osobných údajov na projekt firma sprostredkovala vyjadrenie ÚGKK SR. Podľa neho, platná právna úprava dáva oprávnenie orgánom štátnej správy na úseku katastra získavať, zhromažďovať a ďalej spracúvať osobné údaje na účely katastra, vrátane rodného čísla . „Zároveň obsahuje ustanovenie, na základe ktorého možno zverejňovať osobné údaje v rozsahu meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia a adresa trvalého pobytu prostredníctvom internetového portálu,“ uzatvára ÚGKK SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy