Ruskí špióni zaplatili v bitcoinoch

, QZ Foto: getty images

Ruskí spravodajskí agenti použili bitcoiny v hodnote viac ako 95 000 dolárov na zaplatenie kľúčových prvkov kampane, ktorá mal ovplyvniť americké prezidentské voľby v roku 2016, píše sa v medializovanej federálnej obžalobe.

Dvanásť hackerov pracujúcich pre GRU, ruskú vojenskú spravodajskú službu, sa nabúralo do počítačov Demokratického výboru  a Výboru pre demokratickú kongresovú kampaň. Pre anonymné platby za prenájom serverov v USA a Malajzii, kde si zaregistrovali webové domény na publikovanie správ  a kúpili virtuálne privátne siete na ukrytie identity, využili populárnu kryptomenu.  

Hackeri si nakúpili bitcoiny rôznymi spôsobmi, vlastnou ťažbou, prostredníctvom burzy peer-to-peer, aj pomocou predplatených kreditných kariet a použitím iných digitálnych mien, tvrdí obžaloba. To umožnilo Kremľu pranie peňazí po celom svete. Tieto peniaze využívali viacerými spôsobmi, vrátane platby rumunskej spoločnosti, ktorá mala zriadiť webovú stránku dcleaks.com prostredníctvom spoločnosti na spracovanie platieb v USA. Preto sa na prvý pohľad zdalo, že stránka bola zriadená v USA. Používali stránku na šírenie falošných informácií, tvrdiac, že ​​boli vytvorené americakými hackermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy