História nám ukazuje silu ignorancie: Nikdy nepodceňujte ľudskú hlúposť!

, CNBC Foto: YT/The Royal Institution

Uznávaný historik Yuval Harari z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme vyjadril svoje znepokojenie nad tým, ako chcú populisti riešiť globálne existenčné problémy.

"Ponaučenie z minulosti nám hovorí, že by sme nikdy nemali podceňovať ľudskú hlúposť. Je to jedna z najsilnejších vecí na svete," povedal Harari na margo populistických vodcov.  Táto skupina ľudí podľa historika "predáva ľuďom nostalgické fantázie o minulosti namiesto skutočných vízií do budúcnosti" na riešenie dnešných najväčších globálnych problémov.

Aj keď uznáva, že títo lídri majú pravdepodobne mnoho pohľadov a odpovedí na národnej úrovni, ale podľa Harariho sú tri najväčšie "existenčné" problémy, ktorým dnes čelí svet, globálneho charakteru. Sú to jadrová vojna, klimatické zmeny a dopad technológií. "Tieto problémy majú len globálne riešenia a doteraz sme na celosvetovej úrovni nepočuli od takýchto vodcov ponuku na skutočné riešenie," povedal Harari. "Mohlo by to skončiť veľmi zle, v ohrození je samotné prežitie ľudskej civilizácie, takže ak nepristúpime k riešeniu, máme tu skutočne veľký problém. Nemôžete dôverovať ľuďom a dokonca ani lídrom, že urobia to, čo je pre ľudstvo najlepšie. Môžeme len dúfať, ale to nestačí."

Pokiaľ ide o budúcnosť ľudstva spojenú s technologickým pokrokom, Harari povedal, že história ukázala, že takýto vývoj má silu zmeniť svet, ale nejde o "determinizmus". Zatiaľ čo posledná veľká revolúcia priniesla objavy ako sú vlaky, autá, elektrina či televízia, Hariri dodáva, že "nám nepovedali, čo s tým urobiť." Vznikajúce technológie, ako sú umelá inteligencia a biotechnológia získavajú čoraz väčší význam a podľa Haririho má ľudstvo stále na výber, ako s nimi naloží. "Je to úloha pre vlády," a poznamenal, že problém spočíva v tom, že mnohé sa zameriavajú na "staré problémy" a nedostatočne vnímajú potenciál nových technológií. Situáciu podľa neho zhoršuje aj to, že verejnosť zostáva "nevedomá v týchto otázkach" a odborníci z oblasti súkromného podnikania alebo akademickej obce nemajú politický mandát na reguláciu takýchto nových vynálezov.

Súvisiace články

Aktuálne správy