Pozitívny obraz aj ekonomická podpora: Putin žne slávu majstrovstiev, dočasne

, CNBC Foto: SITA/AP

Pred vypuknutím Majstrovstiev sveta takmer pred mesiacom, boli fanúšikovia vyzvaní, aby sa sa turnaja zúčastnili na vlastné riziko. Stačilo niekoľko týždňov a medzinárodné futbalové hviezdy, odborníci aj verejnosť nehovoria inak, len pozitívne o svojich skúsenostiach v Rusku.

Domáce Rusko, ktoré sa umiestnilo na 70. mieste v tabuľke FIFA (najnižšia pozícia v turnaji), zaznamenalo neočakávaný úspech. "Myslím si, že tento svetový pohár sa do histórie zapíše ako jeden z najkrajších a najúspešnejších majstrovstiev," povedal pre televíziu CNBC Alexander Rahr, ruský analytik z nemecko-ruského fóra. "Ľudia sa báli ruských hooligans, ale ruský ľud ukázal, že sú dobrými hostiteľmi. Dúfam, že to pomôže Rusku, ľudia tam nikdy nezažili tak veľa návštevníkov. V priebehu mesiaca to boli tisíce a to nielen v Moskve a Petrohrade, ale aj v provinciách. Boli to návštevníci, ktorí by predtým nikdy do Ruska nešli," povedal.

Netreba dodávať, že ruský prezident Vladimir Putin víta toto pozitívne spravodajstvo, minulý piatok povedal, že turnaj, ktorý sa odohral bez násilia medzi súpermi fanúšikov, pomohol s likvidáciou stereotypov. Na stretnutí s prezidentom FIFA Giannim Infantinom a bývalými futbalovými hráčmi v Kremli uviedol, že "mnohé stereotypy o Rusku boli zbúrané". "Rusko je pohostinná krajina a priateľská k tým, ktorí k nám prichádzajú. Do značnej miery to bolo vďaka úsiliu našich futbalových fanúšikov. "

Infantino zakontroval, že "futbalový vírus infikoval orgány každého ruského občana," a dodal, že "všetci sme sa zamilovali do Ruska, každý z nás, každý, kto tu už istý čas strávil, objavil krajinu, ktorú nepoznal." Lóthar Matthaus, bývalý kapitán Nemecka, povedal, že tento svetový pohár bol "jeden z najlepších za posledných 40 rokov. Ďakujem prezidentovi, ďakujem vám Rusko. "

Otilia Dhandová, senior viceprezidentka pre poradenstvo v oblasti rizík Teneo Intelligence, povedala pre televíziu CNBC, že turnaj je "propagačné podujatie určené na vytvorenie pozitívneho obrazu Ruska po celom svete. Zatiaľ čo má len malý priamy geopolitický význam, je to nástroj, ktorý má zlepšiť vnímanie Ruska v zahraničí medzi širokou verejnosťou."

Turnaj usporiadali pre Rusko v ťažkých časoch, uprostred prebiehajúcich sankcií za anexiu Krymu v roku 2014 a jeho úlohy v podpore prorusských povstalcov na východnej Ukrajine. Nasledovali obvinenia zo zasahovania v amerických prezidentských voľbách v roku 2016, podpora destabilizujúcich populistických strán v Európe alebo otrava bývalého ruského špióna v Spojenom kráľovstve. Preto úspešný futbalový turnaj poskytol opätovné otvorenie diplomatických kanálov, keď bude Francúzsko hrať proti Chorvátsku vo finále v nedeľu, francúzsky prezident Emmanuel Macron využije príležitosť na rozhovor s Putinom, informovala tlačová agentúra TASS.

Okrem pozitívneho obrazu, ktorý Rusko získalo za uplynulý mesiac, analytikov zaujíma ekonomické posilnenie, ktoré turnaj poskytne Rusku. Majstrovstvá sveta sú drahý špás, požiadavky na infraštruktúru sú masívne a odborníci sa stále nevedia zhodnúť v tom, či výhody prevyšujú náklady.

Vladimir Tikhomirov, hlavný ekonóm BCS Financial Group, pre CNBC povedal, že svetový pohár síce priniesol Rusku pozitívne vzťahy s verejnosťou a hospodárske oživenie, ale efekt bude krátkodobý. "Svetový pohár pomohol pozitívne ovplyvniť vnímanie Ruska vo svete, pomáha rozvíjať cestovný ruch aj po skončení podujatia, takže si myslím, že tam bude nejaký pozitívny efekt. Ale nestavil by som na výrazné zvýšenie turistiky po skončení podujatia. Rovnako ako akékoľvek významné udalosti tohto druhu, či už je to Olympiáda alebo Majstrovstvá sveta, podporujú ekonomiku krajiny, takže samozrejme je to veľký impulz pre cestovný ruch, služby, dopravu atď. To všetko pomáha ekonomike. Problém je, že je to zvyčajne veľmi krátkodobý trend. Hneď ako sa udalosť skončí, zvyčajne nastane recesia po udalosti a veľký pokles všetkých týchto indexov, ktoré počas udalosti zaznamenali veľmi výrazný nárast."

Súvisiace články

Aktuálne správy