Hospodárstvo eurozóny podľa EK v tomto roku posilní o 2,1 %

Predpoveď rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku Európska komisia v porovnaní s jarnou prognózou revidovala nadol o 0,2 percentuálneho bodu.

Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v tomto roku smeruje k rastu na úrovni zhodne 2,1 percenta. V budúcom roku by ekonomika eurozóny aj celej EÚ mali posilniť o 2 percentá. Uviedla to Európska komisia (EK) vo svojej letnej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok. Keďže v prvej polovici tohto roka sa hospodárstvo trochu spomalilo, predpoveď rastu ekonomiky eurozóny aj celej EÚ v roku 2018 je v porovnaní s jarnou prognózou revidovaná nadol o 0,2 percentuálneho bodu. Predpoveď pre rok 2019 sa oproti jarnej prognóze nezmenila.

„Revízia rastu hrubého domáceho produktu nadol ukazuje, že nepriaznivé vonkajšie prostredie ako napríklad zvyšujúce sa napätie v obchodných vzťahoch s USA môže utlmiť dôveru a vybrať si daň na expanzii ekonomiky, “ povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis. „Silnejúce vonkajšie riziká sú ďalšou pripomienkou nutnosti posilniť odolnosť našich jednotlivých ekonomík a eurozóny ako celku,“ dodal.

Vzhľadom na rast cien ropy EK predpovedá pre tento rok v Európskej únii infláciu 1,9 percenta a v rámci eurozóny 1,7 percenta. Oproti jarnej predikcii tak očakáva, že inflácia v EÚ aj v eurozóne bude silnejšia o 0,2 percentuálneho bodu. V budúcom roku predpokladá v eurozóne infláciu 1,7 percenta, čo je o 0,1 percentuálneho bodu viac v porovnaní s jarnou prognózou. Pre celú Európsku úniu EK predpoveď inflácie v budúcom roku nezmenila a odhaduje, že bude 1,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy