Obchodná vojna trápi Wall Street, index Dow odráža obavy investorov

, CNN Foto: SITA/AP

Zvýšené ceny, ochromené dodávateľské reťazce. Investori sa obávajú, že kroky prezidenta Donalda Trumpa predstavujú hrozbu pre rast globálnej ekonomiky. Vývoj indexu Dow je toho dôkazom.

"Je jasné, že situácia sa zhoršuje. V tomto štádiu hry musíte byť znepokojení," povedal Jeff Mills, investičný stratég z PNC Financial Services Group pre televíziu CNN. Blue-chip index amerických firiem, ktoré sa spoliehajú na medzinárodný obchod, v stredu stratil takmer 200 bodov. Medzi najväčších porazených patrili Caterpillar, Boeing a Intel, ktoré s Čínou významne obchodujú.

Dow sa dramaticky odklonil od Nasdaq, ťahaným technologickými akciami. Netflix tento rok viac ako zdvojnásobil, zatiaľ čo Amazon vzrástol o 50 %. Dokonca aj širší index S&P 500 je stále v raste 4 %.

Investori sa rozhodli presunúť do malých amerických akcií, Russell 2000 si tento rok pripísal 10 %. Je to stávka, že menšie firmy sa vyhnú hlavnej globálnej obchodnej vojne. To dáva zmysel, obchodná vojna by spôsobila najväčšie problémy nadnárodným spoločnostiam. Dow je v mnohých ohľadoch epicentrom globálneho obchodu. Boeing, jedna z top akcií v Dow, vytvára viac ako polovicu svojich príjmov mimo USA. To je veľký problém, pretože Dow priraďuje väčšiu váhu akciám s vyššími cenami. Caterpillar získava jednu pätinu svojich príjmov z Ázie. Keď General Electric vyradili z indexu Dow, najväčším loserom sa stala 3M, firma, ktorej 31 % tržieb pochádza z Ázie.

Nie je to len Dow, ktorý citlivo reaguje na obchodnú vojnu. Na trhu s komoditami zaznamenala meď, ktorá je vysoko citlivá na hospodársky rast, v stredu spadla o 3,6 % na najnižšiu úroveň za takmer rok. Sója klesla na 10-ročné minimum po tom, čo ju Čína zaradila na zoznam odvetných ciel.

Obchodná vojna medzi Washingtonom a Pekingom sa v posledných dňoch vyostrovala. V piatok Trump oficiálne uložil zvýšené sadzby na dovoz čínskeho tovaru za 34 miliárd dolárov. Čína obvinila amerického prezidenta, že začal "najväčšiu obchodnú vojnu" v histórii.

V utorok Trumpova administratíva oznámila zavedenie ciel na ďalší čínsky tovar vo výške 200 miliárd dolárov. Na zoznam sa dostali tisícky ďalších produktov, ktoré by mohli čeliť 10 % sadzbe. Táto tretia vlna taríf vstúpi do platnosti po 30. auguste.

Wall Street je vo vysokej pohotovosti. Harley-Davidson nedávno uviedol, že clo by mohlo vyjsť výrobcu motocyklov na 100 miliónov dolárov. "Rastúca neistota v oblasti obchodu môže spôsobiť, že generálni riaditelia budú odkladať rozhodnutia o investíciách. Veľkým rizikom je zhoršenie dôvery," povedal Mills.

Súvisiace články

Aktuálne správy