Sporenie, šťastie aj pôžičky: Väčšina Slovákov si sny plní

, Home Credit Foto: GETTY IMAGES

Keď mali Slováci uviesť, o čom snívajú najviac, pričom by to ale pre nich malo byť reálne dosiahnuteľné, najčastejšie spomenuli kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Na druhom mieste sa umiestnili želania súvisiace s kúpou auta a tretím najčastejším bola dovolenka. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Home Credit.

Čo sú Slováci ochotní obetovať pre splnenie svojich materiálnych túžob? „Prieskum nám ukázal, že najčastejšie je to ochota nejakým spôsobom sa uskromniť, čo uviedlo vyše 60 percent opýtaných. Menej už bolo tých, ktorí by boli odhodlaní obetovať svoj čas, teda viac pracovať alebo sa ďalej vzdelávať či rekvalifikovať. Našlo sa však aj 13 percent takých, ktorý by boli ochotní vzdať sa svojich zlozvykov, ako sú fajčenie či pitie alkoholu,“ približuje analytik trhu Jaroslav Ondrušek zo spoločnosti Home Credit.

Viac ako šesťdesiat percent ľudí je pre naplnenie svojich snov ochotných obmedziť sa vo výdavkoch. Pre splnenie svojich túžob v blízkej budúcnosti si vyše 50 percent Slovákov odkladá časť zo svojich príjmov. Približne polovica z nich tak robí pravidelne, druhá polovica príležitostne. Tretina ľudí sa v prieskume vyjadrila, že riešenie vidia v úvere. Skoro 30 percent Slovákov dúfa, že peniaze vyhrajú a vsadia si tak v lotérii alebo kúpia žreb. Šestnásť percent ľudí si nejako privyrába a stále je tu aj 9 percent takých, ktorí iba snívajú.

„Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že pôžičky sú pre mnohých opýtaných dostupným spôsobom, ako si splniť svoje sny. Je totiž jednoduchšie si čiastky rozdeliť do splátok, ako si našetriť väčší obnos peňazí, napríklad na nákladnú rekonštrukciu bytu. Na druhej strane, ak si vyberáte dovolenku a riešite jej financovanie, ideálne je na ňu minúť svoje nasporené peniaze. Brať si úver alebo pôžičku na zakúpenie dovolenky by malo byť len krajným riešením. Každopádne, pri každej pôžičke by si mali ľudia dobre zvážiť, či ju budú v budúcnosti schopní splácať a mali by mať pre istotu aj nejakú finančnú rezervu,“ radí Jaroslav Ondrušek.  

Naplniť svoje sny v materiálnej oblasti sa úplne každému nepodarí, no vyzerá to tak, že väčšine Slovákov sa to pošťastilo. Takmer dve tretiny opýtaných sa v prieskume Home Creditu vyjadrili, že sa im už podarilo splniť si takýto svoj veľký sen. Keď mali uviesť, vďaka čomu si tieto sny splnili, najviac ľudí (35 %) spomenulo pôžičku alebo úver, dvaja z desiatich sa zasa uskromnili. Ďalších 15 percent si odkladalo nejaké peniaze pravidelne a 14 percent aspoň občas. „Našli sa však aj takí, čo to dosiahli pomerne jednoducho. Štyri percentá Slovákov uviedli, že sa im podarilo splniť si nejaký veľký sen zásluhou dedičstva a ďalšie percento ľudí za to vďačí uzavretiu manželstva,“ dodal J. Ondrušek.  

Súvisiace články

Aktuálne správy