Medziročný rast cien amerických výrobcov dosiahol v júni 6,5-ročné maximum

Ceny výrobcov v Spojených štátoch zaznamenali v júni oproti máju mierne spomalenie rastu, tempo rastu však bolo vyššie, než sa očakávalo. V medziročnom porovnaní sa však rast zrýchlil, pričom dosiahol 6,5-ročné maximum. Uviedlo to americké ministerstvo práce.
Ministerstvo informovalo, že ceny producentov vzrástli v júni medzimesačne o 0,3 %. V porovnaní s medzimesačným vývojom v máji spomalili tempo rastu, keď májový rast dosiahol 0,5 %. Prekonali však očakávania ekonómov. Tí počítali s rastom len o 0,2 %.
Aj jadrové ceny výrobcov, teda očistené o nestabilné ceny potravín a energií, zaznamenali 0,3-% medzimesačný rast, rovnaký ako v máji. Aj v tomto prípade prekonali odhady analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu na 0,2 %.
V medziročnom porovnaní však ceny amerických výrobcov dosiahli prudké zrýchlenie tempa rastu. Ministerstvo práce oznámilo, že ceny výrobcov sa v júni oproti rovnakému mesiacu zvýšili o 3,4 %. To je najvyššie medziročné tempo rastu od novembra 2011, keď sa ceny producentov zvýšili o 3,7 %.
Aj jadrové ceny výrobcov zrýchlili rast. V júni sa zvýšili o 2,8 % po májovom raste na úrovni 2,4 %.
Vo štvrtok (12.7.) by ministerstvo práce malo zverejniť údaje o vývoji spotrebiteľských cien za mesiac jún. Očakáva sa, že inflácia za minulý mesiac vykáže rast na úrovni 0,2 %, teda rovnaký ako v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy