Ministri súhlasili s pôžičkou od Enelu vo výške 700 miliónov eur

Pôžička od jedného z akcionárov Slovenských elektrární bude použitá výlučne na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Vládny kabinet v stredu odsúhlasil poskytnutie pôžičky od talianskej spoločnosti Enel, ktorá vlastní 33-percentný podiel v Slovenských elektrárňach, vo výške 700 miliónov eur. Táto pôžička bude použitá výlučne na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Samozrejme to má aj nejaké podmienky a my tiež ako Slovenská republika evidujeme nejaké pohľadávky voči Slovenským elektrárňam, ktoré ešte nemáme kvantifikované, pretože ešte neprebehli súdne spory o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Čiže dostaneme sa na úroveň akcionárskeho úveru, čiže ako keby aj Slovenská republika poskytovala akcionársky úver,“ povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga bez ďalších podrobností. Materiál, ktorý vláda schválila, je utajovaný.

 

Rozpočet na dostavbu dvoch mochoveckých jadrových blokov v objeme 5,4 miliardy eur by mal byť podľa premiéra už zachovaný. Po kontrole v Atómovej elektrárne Mochovce to uviedol premiér Peter Pellegrini. „Zhruba 4,9 miliardy eur je už zazmluvnených a 4,5 miliardy aj vyplatených,“ doplnil Pellegrini, ktorý upozornil, že pôžička od Enelu neznamená navýšenie rozpočtu dostavby dvoch mochoveckých jadrových blokov. Práve talianska skupina, ktorá v minulosti vlastnila 66-percentný podiel Slovenských elektrární, bola priamo zodpovedná za dostavbu Mochoviec.

Slovenské elektrárne produkujú vyše 70 percent z celkovej výroby elektriny na území Slovenska. Prevádzkujú energetické zdroje s inštalovaným výkonom vyše 4 100 megawattov. Vlastnia 31 vodných, dve atómové, dve tepelné a dve solárne elektrárne. Vlastníkom akcií Slovenských elektrární sú Slovenská republika s podielom 34 % a spoločnosť Slovak Power Holding BV s podielom 66 %. V nej má 50-percentný podiel Energetický a průmyslový holding. Ďalších 50 percent je vo vlastníctve skupiny Enel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy