USA žiadajú aktualizáciu pravidiel WTO v súvislosti s priemyselnou politikou Pekingu

Veľvyslanec USA pri WTO Čínu obvinil z toho, že spôsobuje "vážnu ujmu" partnerom nedodržiavaním princípov voľného obchodu.

Americký veľvyslanec pri Svetovej obchodnej organizácii (WTO) Dennis Shea vyzval túto organizáciu na aktualizáciu jej pravidiel, aby sa mohla zaoberať sťažnosťami na čínsku priemyselnú politiku, ktorá podľa neho poškodzuje iné krajiny. Dennis Shea Čínu obvinil z toho, že spôsobuje „vážnu ujmu“ partnerom v rámci WTO nedodržiavaním princípov voľného obchodu. To „musí riešiť“ obchodná organizácia alebo iní, povedal veľvyslanec USA pri WTO.

USA, Európa ale aj iní chcú, aby Svetová obchodná organizácia zrevidovala svoje pravidlá tak, aby do úvahy brala priemyselnú politiku, štátom vlastnený priemysel a iné sporné body, o ktoré Peking a jeho obchodní partneri vedú spory.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa pripravuje zavedenie ďalších ciel na čínsky dovoz, a to v hodnote 200 mld. USD. Úrad obchodného zástupcu USA predložil zoznam 6 031 čínskych tovarov, na ktoré navrhuje 10-percentné clo. Čína označila hrozbu, že USA prijmú ďalšie dovozné clá za „úplne neakceptovateľnú“ eskaláciu obchodných sporov a vyhlásila, že bude chrániť svoje „základné záujmy“.

Súvisiace články

Aktuálne správy