Trump označil za smutné, ak Nemecko robí veľký obchod s Ruskom s ropou a plynom

"Od nás sa očakáva, že vás budeme chrániť pred Ruskom, ale oni platia miliardy dolárov Rusku," povedal Trump generálnemu tajomníkovi NATO v zreteľnej narážke na plynovod Nord Stream 2.

Projekt plynovodu na prepravu ruského plynu podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa spôsobil, že Nemecko sa stalo „úplne ovládaným“ a „zajatcom Ruska“. Šéf Bieleho domu to vyhlásil na úvod svojej cesty na summit NATO. „Musím povedať, myslím si, že je veľmi smutné, ak Nemecko robí veľký obchod s Ruskom s ropou a plynom,“ povedal v stredu Trump počas raňajok s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom po príchode do Bruselu. „Od nás sa očakáva, že vás budeme chrániť pred Ruskom, ale oni platia miliardy dolárov Rusku a myslím si, že to je veľmi nevhodné,“ vyhlásil Trump.

Americký prezident sa takto vyjadril v zreteľnej narážke na plynovod Nord Stream 2, ktorým sa má prepravovať plyn z Ruska do Nemecka, pričom obíde východoeurópske krajiny ako sú Poľsko a Ukrajina. Plynovod zároveň zdvojnásobí objem plynu, ktorý Rusko môže dodávať priamo do Nemecka. S plynovodom nesúhlasia USA a niektoré členské krajiny Európskej únie, ktoré varujú, že plynovod by mohol poskytnúť Moskve väčší vplyv v západnej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy