Európske firmy sa snažia presmerovať tovarové toky, aby sa vyhli clám v USA

Európske firmy, ktoré vyvážajú tovar z Číny, sú nútené meniť globálne tovarové toky. Cieľom je vyhnúť sa americkým dovozným clám. Uviedla to v utorok Obchodná komora Európskej únie v Číne.
Ako uviedol predseda komory Mats Harborn, zvýšené clá výrazne ovplyvňujú firmy, ktoré sú závislé od presunu komponentov a finálnych produktov cez jednotlivé krajiny. „Spoločnosti sa preto snažia zmeniť dodávateľské reťazce tak, aby tovar určený do USA neprechádzal cez Čínu,“ citovala agentúra AP slová Harborna na tlačovej konferencii v Pekingu.
Spojené štáty zaviedli od 6. júla dovozné clá vo výške 25 % na čínske produkty v hodnote 34 miliárd USD (28,84 miliardy eur). Ide najmä o elektroniku, zdravotnícke zariadenia, ale aj iné technologické výrobky a clá sa týkajú okrem čínskych firiem aj európskych a amerických spoločností produkujúcich v Číne.
Európske vlády krok amerického prezidenta Donalda Trumpa kritizovali, zároveň ale odmietli návrhy Číny, aby sa v obchodnom spore postavili spoločne proti USA. „Clá sú nebezpečný a veľmi neohrabaný spôsob riešenia sporov,“ povedal Harborn, ktorý dodal, že lepšou formou riešenia problémov vo vzájomnom obchode sú rokovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy