Libra po rezignácii druhého člena kabinetu zamierila nadol

Kurz britskej libry v pondelok klesol po rezignácii ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, ktorá zvýšila tlak na premiérku Theresu Mayovú. Johnson nasledoval ministra pre brexit Davida Davisa, ktorý tiež odstúpil z funkcie na znak nesúhlasu s plánmi premiérky Mayovej. Tá v piatok (6.7.) predstavila svoj návrh na usporiadanie vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ) o jej odchode z bloku.
Mayovej plány totiž predstavujú tzv. „mäkký brexit“, teda udržanie tesných väzieb s EÚ, čo uvítali podniky aj trhy. Ale tvrdým stúpencom brexitu – Davisovi a Johnsonovi, sa nepáči, že Londýn tak bude ďalej podliehať „diktátu Bruselu“.
Libra pred rezignáciou Johnsona rástla, keďže investori špekulovali, že Mayovej sa bude ľahšie rokovať s Bruselom bez odporcov voči jej vízii brexitu vo vnútri kabinetu. Po odstúpení Johnsona sa však zvyšuje nebezpečenstvo, že premiérka môže čeliť hlasovaniu o dôvere, a tiež riziko odchodu Británie z bloku bez dohody.
Libra po Johnsonovej rezignácii klesla o polovicu na 1,3259 USD/GBP z 1,3363 USD/GBP, čo bola jej najvyššia hodnota od 14. júna.
A oslabila aj oproti euru, a to o 0,3 % na 88,625 pencí za jedno euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy