Rimavskosobotská nemocnica nakúpi nové medicínske prístroje

Plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti nemocnice bude takmer 5,2 milióna eur

vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 9. júla (SITA) – Nový lineárny urýchľovač, počítačový tomograf, ultrasonografické či RTG prístroje, nové lôžka a ďalšie medicínske vybavenie plánuje v najbližších troch rokoch nakúpiť Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota. Ako agentúru SITA informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, nemocnica má na nákup využiť nenávratný finančný príspevok, ktorý získala z eurofondov. Celková plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti nemocnice bude takmer 5,2 milióna eur.

Najvýznamnejšou investíciou je obstaranie nového lineárneho urýchľovača, ktorý je využívaný pri liečbe nádorových ochorení onkologických pacientov a okrajovo i pri liečbe nenádorových ochorení a ožarovaní krvných derivátov. Na oddelení radiačnej a klinickej onkológie nemocnice nahradí pred niekoľkými rokmi zrenovovaný, no starší lineárny urýchľovač.

„Počet onkologických pacientov každoročne stúpa. Nová technológia nám umožní nielen poskytovať nové liečebné techniky, znížiť riziko spojené s ožarovaním, ale aj urýchliť celý proces a liečiť väčšie množstvo pacientov. Pri onkologických ochoreniach zohráva časový faktor najvýznamnejšiu úlohu,“ priblížil námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Richard Hrubý, ktorý je dočasne poverený vedením nemocnice. Najbližšie porovnateľné možnosti liečby onkologického ochorenia formou rádioterapie sú v Košiciach a Banskej Bystrici.

V nemocnici pribudne aj nový počítačový tomograf, digitálny mamograf, dva mobilné röntgenové prístroje či päť ultrasonografických prístrojov pre vyšetrenia pacientov na viacerých oddeleniach. Nové technológie väčšinou nahradia tie staršie. V balíku, ktorý chce nemocnica nakúpiť s pomocou eurofondov, je tiež napríklad laparoskopická a artroskopická veža, monitory vitálnych funkcií, anestéziologické prístroje a ventilátory pre umelú pľúcnu ventiláciu, parné sterilizátory či stovka elektricky polohovateľných lôžok a ďalšie špeciálne lôžka.

„Vďaka dotácii obmeníme pomerne širokú škálu medicínskej techniky. Dokážeme tak zabezpečiť vyššiu úroveň diagnostiky, minimalizovať využívanie externých dodávateľov služieb, skrátiť čakacie lehoty a najmä poskytnúť vyššiu bezpečnosť pre pacientov pri poskytovaní akútnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil Hrubý s tým, že nové medicínske vybavenie by mala nemocnica nakúpiť do troch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy