Bankoví analytici očakávajú hospodársky rast blízky 4 %

Nominálne mzdy by podľa aktuálnych prognóz analytikov komerčných bánk mali v tomto roku rásť až o 6 %.

Slovenská ekonomika by v tomto roku mala rásť o 3,9 % a v budúcom roku o 4,1 %. Predpokladajú to analytici komerčných bánk v najnovšom júnovom prieskume Národnej banky Slovenska (NBS). Svoje prognózy hospodárskeho rastu tak oproti máju nezmenili, pre tento rok však zdvihli predikciu rastu cien, zvýšili odhad rastu miezd a prognózujú aj rýchlejší pokles nezamestnanosti.

V oblasti cenového vývoja bankoví analytici navýšili oproti máju odhad tohtoročnej harmonizovanej inflácie o 0,2 percentuálneho bodu na 2,6 %, odhad jadrovej inflácie ponechávajú na úrovni 2,6 %. Pre budúci rok prognózu harmonizovanej inflácie ponechali na úrovni 2,2 % a mierne, o 0,1 percentuálneho bodu na 2,3 %, navýšili odhad jadrovej inflácie.

Analytici však očakávajú rýchlejší rast nominálnych miezd, ktoré by mali v tomto roku stúpnuť o 6 %, kým ešte v máji predpokladali rast o 5,4 %. Rovnako o 0,6 percentuálneho bodu navýšili aj odhad ich rastu v roku 2019 na 5,6 %. Prognózu miery nezamestnanosti pre tento rok zase znížili o 0,2 percentuálneho bodu na 6,9 % a pre budúci rok rovnako o 0,2 percentuálneho bodu na 6,4 %. Zamestnanosť na Slovensku by mala v tomto roku stúpnuť o 1,8 % a v budúcom roku o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy