Odkupné hodnoty pri poistení sa zmenia novelou zákona o poisťovníctve

Odmeny finančných sprostredkovateľov nebudú regulované tak, ako pôvodne navrhovalo Ministerstvo financií (MF) SR.

Odmeny finančných sprostredkovateľov nebudú regulované tak, ako pôvodne navrhovalo Ministerstvo financií (MF) SR. Parlament schválil novelu zákona o poisťovníctve spolu s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi z výborov. Aktuálne právnu normu podpísal aj prezident SR Andrej Kiska.
Pôvodne v novele MF SR navrhovalo, aby bola odmena pri sprostredkovaných úveroch na bývanie najviac 1,5 % požičanej sumy. "Výška regulácie odmeny za sprostredkovanie úveru na bývanie sa javí ako nadbytočná, nakoľko je vo výške, ktorá je blízka priemernej trhovej hodnote. Regulácia neprinesie pre klientov bánk zlacnenie úverov a prípadný rozdiel v odmene akurát zvýši zisk banky, ktorá úver poskytla," uvádza sa v spoločnej správe k novele zákona.
Novelou zákona sa zmení aj výška odkupnej hodnoty pri poistení. MF SR pôvodne navrhovalo, aby poisťovňa investovala v prvom roku 50 % zaplateného poistného, v druhom roku 65 % a v treťom a v ďalších rokoch až 80 % zaplateného poistného. Schváleným zákonom sa majú tieto percentá, ktoré majú poisťovne investovať, upraviť na 50 % v prvom roku, na 60 % v druhom roku a v treťom roku majú poisťovne investovať 70 % zaplateného poistného.
Po novom majú mať klienti komerčných bánk a poisťovní k dispozícii aj informačné formuláre, ktoré im poskytnú v prehľadnej a zrozumiteľnej forme informáciu o hlavných položkách vstupujúcich do ceny finančných produktov. Vzory informačných formulárov budú ustanovené vyhláškou vydanou Ministerstvom financií SR.
Zmeny v novele už po rokovaní parlamentných výborov ocenila Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP). "Bolo zmenené stropovanie provízií pri úveroch na bývanie, taktiež hranice pri odkupnej hodnote, bola zrušená regulácia pri odkupnej hodnote po treťom roku, čo bude veľmi pozitívne vplývať na trh sprostredkovania a trh životného poistenia na Slovensku," skonštatoval pre TASR predseda predstavenstva AFISP Martin Lancz.

Súvisiace články

Aktuálne správy