Plán USA: Znížme Iránu príjmy z ropy na nulu

, aljazeera;CNBC Foto: SITA/AP

Ministerstvo zahraničných vecí USA tvrdí, že cieľom Washingtonu je dosiahnuť, aby čo najviac krajín, stoplo dovoz ropy z Iránu. Americké ministerstvo zahraničia prišlo s kampaňou "maximálneho ekonomického a diplomatického tlaku", aby Irán donútilo k rokovaniam o "lepšej" dohode, ktorá by nahradila iránsku jadrovú dohodu.

Brian Hook z ministerstva zahraničných vecí v pondelok novinárom povedal, že Irán nie je "normálna" krajina a musí splniť 12 požiadaviek, aby sa zbavila amerických sankcií. "Normálne krajiny neterorizujú iné národy, nezvyšujú počet rakiet a neochromujú svoj vlastný národ," povedal Hook. "Táto nová stratégia nie je o zmene režimu, je to o zmene správania sa vedenia v Iráne, aby sa vyrovnalo s tým, čo Iránci skutočne chcú," povedal.

Ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že nové sankcie vstúpia do platnosti 4. augusta, a sú zamerané na automobilový priemysel Iránu a jeho obchod so zlatom a ďalšími kľúčovými kovmi.

Druhý súbor sankcií sa obnoví 6. novembra, zameraný je na iránsky energetický sektor, na transakcie súvisiace s ropou a na transakcie s Iránskou centrálnou bankou.

K tomuto kroku dochádza dva mesiace po vyhlásení amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení od iránskej jadrovej dohody. Americkí predstavitelia vyzvali ostatné krajiny, aby znížili všetky dovozy iránskej ropy, keď sa opätovne zavedú sankcie na Teherán. Hook uviedol, že plánuje stretnutie s európskymi spojencami v Británii, Francúzsku a Nemecku už koncom týždňa s cieľom diskutovať o Iráne. "Naším cieľom je zvýšiť tlak na iránsky režim znížením príjmov z predaja ropy na nulu," povedal Hook. "Pracujeme na minimalizácii dopadov na globálny trh, veríme, že existuje dostatočná globálna rezervná kapacita ropy."

Hook uviedol, že viac ako 50 medzinárodných firiem už oznámilo svoj zámer opustiť iránsky trh, najmä v energetickom a finančnom sektore. "Krajinám aj firmám po celom svete bolo jasné, že na Irán vyvíjame vážny ekonomický tlak, až kým režim nezmení svoje destabilizačné politiky," povedal Hook.

Saudská Arábia, kráľ Salman, sľúbil cez víkend Trumpovi, že v prípade potreby zvýši produkciu ropy a že krajina má 2 milióny barelov denne voľnej kapacity na zvýšenie produkcie, informoval Biely dom. Vo svojom tweete Trump napísal, saudská ropa pomôže vykompenzovať pokles dodávok z Iránu, ale nebol konkrétny, či sú dodatočné dva milióny barelov denne, keď sa celosvetový denný dopyt blíži k 100 miliónom barelov. Po tomto tweete ropa korigovala rast z predošlého týždňa.

„Nemôžete si objednať 2 milióny barelov, ako by ste si niekde objednávali kávu," povedal pre CNBC partner finančného poradcu Porta Advisors Beat Wittmann. "Myslím si, že naďalej bude tlak na ropu na 100 dolárov a možno ešte viac," dodal, s tým, že ak nebudeme svedkami výraznejšieho poklesu dopytu po surovine alebo nenastane obdobie trvalejšej globálnej ekonomickej slabosti, pretrvávajúce prerušenia dodávok by sa naďalej podpisovali pod vyššie hrubé futures.

Minulý týždeň OPEC hlasoval za zvýšenie produkcie suroviny až o 1 milión barelov denne, čo by malo pomôcť obmedziť nedávny nárast celosvetových cien energií. "Vstupujeme do druhej polovice roka s obrovskou mierou neistoty obklopujúcou ponukovú stranu rovnice. uviedol Tamas Varga, stratég PVM Oil Associates pre televíziu CNBC.

​​

Súvisiace články

Aktuálne správy