Bank of America: Na globálnych trhoch počuť ozvenu finančnej krízy z roku 1998, máme dôkazy o blížiacom sa krachu

, BI Foto: YT/WealthTrack

Kríza bola spôsobená finančným kolapsom v niekoľkých ázijských krajinách, ktoré prinútili investorov vystúpiť zo stávok na rizikové dlhopisy na rozvíjajúcich sa trhoch.

Globálne trhy dnes odzrkadľujú finančnú krízu z roku 1998, povedal Michael Hartnett, hlavný investičný stratég Bank of America Merrill Lynch. V súvislosti s odpredajom dlhu na rozvíjajúcom sa trhu Hartnett identifikoval niekoľko signálov, ktoré by naznačovali podobný scenár ako v roku 1998, vrátane odklonenia z pozícií a poklesu očakávaní amerického rastu.

Jedným z najvýznamnejších dôvodov vtedajšieho kolapsu bol hedžový fond Long-Term Capital Management založený niektorými z najinteligentnejších akademikov a investorov na svete. Za dva roky sa majetok pod vedením spoločnosti zvýšil na 140 miliárd dolárov, aj vďaka rizikovým stávkam mimo USA, vrátane ruských dlhopisov. V roku 1997 však počnúc finančnou krízou v Thajsku, ktorá sa rozšírila do Indonézie, Filipín, Malajzie, Južnej Kórey a Ruska a obrovskej pozície LTCM v neatraktívnych dlhopisoch, sa fond snažil nájsť kupujúcich. Márne, zánik LTCM slúži ako príklad úpadku spôsobeného úvermi, uviedol Michael Hartnett, hlavný investičný stratég Bank of America Merrill Lynch.

V roku 2018 investori siahajú po dlhopisoch rozvíjajúcich sa trhov a tlačia ich výnosy vyššie, pretože americké úrokové sadzby rastú a dolár posilňuje. Akcie na rozvíjajúcich sa trhoch sú tiež pod tlakom. Bank of America Merrill Lynch sa odvoláva na výnosovú krivku, ktorá vykresľuje rozdiel medzi 10 a 2-ročnými štátnymi pokladničnými poukážkami. Od roku 2007 sa vyrovnáva až do takzvanej inverzie, keď výnosy dvojročných prevyšujú výnosy dlhodobejších, presne ako v roku 1998, čo z historického pohľadu odkazuje na recesiu.

Hartnett ďalej poznamenal, že kvantové fondy s dostatkom pákového efektu prevýšili výkonnosť, čím sa ozveny kolapsu LTCM stali ešte výraznejšími. A tak je možné, že história sa zopakuje a Hartnett ponúkol niekoľko spôsobov, ako si to môžu investori potvrdiť:
– rozšírenie predaja úverov na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré rozširuje spready dlhopisov,   
– ďalší tlak na čínsky jüan, ktorý ho oslabuje pod hranicou 6,8 za dolár,   
– pokles v očakávaní celosvetového rastu, ktorý posiela ropu WTI pod 60 dolárov za barel, oslabuje dolár a investori si neželajú nič iné, len aby Fed prestal so zvyšovaním sadzieb,
– opúšťanie "preplnených" pozícií vrátane býčích stávok na americké tech akcie a medzibankových stávok na americké Treasurys.

Tento týždeň investori vytiahli 29,7 miliardy amerických dolárov z amerických akcií, čo je druhé najrýchlejší tempo, napísal Hartnett v piatok. Keď opustili akcie, stádo sa preorientovalo na štátne pokladničné poukážky, dodal.

Tento náhly prechod by mohol byť skvelou nákupnou príležitosťou pre investorov, ktorí sú ochotní ísť proti prúdu, ale Hartnett jedným dychom dodáva, že v širšom aspekte a pri pohľade na globálne úverové trhy je tu veľa paralel medzi dnešnou situáciou a ázijskou finančnou krízou v roku 1998.

Súvisiace články

Aktuálne správy