Tri spôsoby, ako zabrániť tomu, aby boli vaše deti rozmaznané, bez ohľadu na to, akí ste bohatí

, businessinsider Foto: SITA/AP;YT/INC

Zatiaľ čo niektoré deti bohatých rodičov sa spoliehajú na dedičstvo vo forme peňazí alebo majetku, ich rodičia by ich dokázali pripraviť na vlastnú cestu. Stačí pritom použiť tri pravidlá.

Bohatí ľudia chcú, aby ich deti boli zvýhodnené, ale nie za cenu ambícií. "Boháči chcú, aby ich deti boli zdravými, šťastnými a produktívnymi členmi spoločnosti," povedala pre Business Insider Judy Spalthoffová, výkonná riaditeľka a vedúca poradenstva pre rodinu a filantropiu v UBS Wealth Management. "Je to o tom, ako uchopiť bohatstvo, môže buď vytvárať príležitosť, alebo bremeno. V Každom prípade by peniaze rodičov nemali deti odrádzať od toho, aby nasledovali svoju vlastnú cestu."

Spalthoffová hovorí o tom, že dnes v bohatých rodinách už nie je samozrejmé, že zaplatia potomkom prestížne školy, neraz od nich požadujú, aby radšej rozbehli vlastné podnikanie a skúsili zbohatnúť po vlastnej línii. Spalthoffová hovorí, že rodičia môžu predísť rozmaznávaniu dospievajúcich detí aj jednoduchším spôsobom, ako im odopierať vzdelanie. Odporúča trojstupňový prístup: nedávať im všetko, čo chcú, umožniť im pracovať , a nechať ich, nech zistia, čo je to prehra a pád. "Tieto tri veci sú životne dôležité pre úspech ako byť produktívnymi členmi spoločnosti," povedala.

Podľa Spalthoffovej mnoho rodín vie, aký vplyv môže mať bohatstvo na ich deti, najväčšou chybou podľa nej je, ak nevezmú do úvahy spomenuté tri veci.

Nedávajte deťom všetko, čo chcú, aj keby to bolo možné
Staré príslovie hovorí o tom, že "nie vždy dostaneme to, čo chceme", a to by malo platiť aj pre bohaté deti. "To, že deti niečo chcú, automaticky neznamená, že to od rodičov aj dostanú," povedala Spalthoffová. Andrew Tisch, syn Laurencea Tischa z Loews Corp. a CBS, pred časom pre časopis Fortune povedal, že ako sedemročný túžil po hodinách Timex. "Moji rodičia mi vtedy povedali: našetri si na ne. Môj syn teraz chce, aby som mu kúpil baseballové kartičky,tak som mu povedal to isté, aby si na ne našetril. Musí vedieť, že veci nie sú zadarmo."

Niektorí bohatí rodičia uplatňujú rovnaký princíp aj na dedičstvo. Milionári Warren Buffett a Bill Gates ale aj britský hudobník Sting plánujú dať svojim deťom len časť svojho obrovského majetku a trvajú na tom, že veci, ktoré chcú, majú získať svojimi vlastnými prostriedkami. "Musia pracovať," povedal Sting pre Daily Mail. "Všetky moje deti to vedia a málokedy odo mňa niečo žiadajú."

Naučte ich tvrdo pracovať a oceniť vlastné úspechy
Stingove názory podčiarkujú Spalthoffovej druhý bod – umožniť deťom "pracovať a pocítiť svoje úspechy, aby spoznali hodnotu peňazí." Ross Perot Jr. je syn H. Rossa Perota, zakladateľa Electronic Data Systems. Počas leta musel kopať jamy pre sadenice petúnií na pozemkoch patriacich EDS. "Ross dostával 0,25 dolára za jednu jamu," povedal jeho otec pre Fortune. "Bolo to napätejšie, než si dokážete predstaviť, ale Ross to nakoniec zvládol.“

Výskumy ale ukazujú, že angažovanosť rodičov v zamestnávaní detí neprináša výsledky, ak zamestnanie je na úkor rozvíjania iných schopností, najmä takých, ktoré sa neskôr ukážu ako konkurenčné. Podľa Spalthoffovej  by to ale nemalo znamenať, že rodičia nebudú chcieť svoje eti naučiť, čo je to hodnota práce, len kvôli tomu, že majú mať prázdniny.

Nechajte svoje deti zažiť neúspech
Neúspech môže byť čokoľvek, v prípade detí napríklad strata vystrihovačky, alebo zabudnutie vypracovanie domácej úlohy. Namiesto toho, aby sa rodičia ponáhľali pomôcť, mali by im umožniť túto situáciu precítiť."Nechajte ich prevziať za seba zodpovednosť," radí Spalthoffová, napríklad tým, že si budú svoju izbu upratovať sami. Je to lekcia, ktorá vekom neskončí. Investor a milionár Kevin O'Leary v roku 2013 hovoril pre kanadský časopis Chatelaine o svojom pláne vypustiť svoje deti z rodinného hniezda.

"Vedia, že keď skončia školu, nadíde čas opustiť náš domov," povedal O'Leary, ktorý tiež nemá v úmysle dať svojim deťom to, čo dokázal zarobiť. "Chcem pripraviť svoje deti na ich vlastný život. Preto radím bohatým rodičom, že ak jedného dňa nevykopnú svoje deti z domu a nedostanú ich do stresu skutočného sveta, nedokážu sa postaviť na vlastné nohy." Čo je druh zlyhania, ktorým sa bohatí rodičia snažia vyhnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy