EÚ a Čína rokujú o investičnej dohode

Európska únia (EÚ) a Čína spolupracujú a snažia sa zabezpečiť, aby sa multilaterálny obchod náhle neskočil pre protekcionistické opatrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré otriasajú svetovým obchodným poriadkom.
Európski a čínski predstavitelia posilňujú vzájomné väzby, avšak na základe multilaterálneho prístupu. Trump odmieta obchodné dohody s viacerými krajinami a tvrdí, že to má negatívny vplyv na USA.
„Myslím, že sme urobili skutočný pokrok. Čína rovnako ako EÚ veria v multilateralizmus a svetový poriadok založený na pravidlách,“ uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Jyrki Katainen pre CNBC.
Peking a Brusel spustili rokovania o investičnej dohode v roku 2013. Podľa Katainena obe strany teraz urobili v týchto rokovaniach prvé kroky vpred.
„Rozhodli sme sa, že v priebehu niekoľkých týždňov si EÚ a Čína vymenia ponuky týkajúce sa trhového prístupu v rámci investičnej dohody,“ uviedol Katainen.
Čína je najväčším zdrojom dovozu pre EÚ a je druhým najväčším exportným trhom pre Úniu. V priemere denný obchod medzi Čínou a EÚ má hodnotu vyše 1 miliardy eur.
„Koncentrujeme sa zo zrejmých dôvodov na multilaterálny obchodný systém a dohodli sme sa, že začneme reformovať WTO,“ uviedol Katainen.
Snaha EÚ o bližšiu spoluprácu s Čínou je súčasťou širšej iniciatívy, ktorá má zabezpečiť, aby nová obchodná politika USA čo najmenej narušila medzinárodný obchod.
Peking a Brusel spoločne podporia otvorené svetové trhy a budú obraňovať multilaterálny obchodný systém, povedal v pondelok v Pekingu po stretnutí s Katainenom čínsky vicepremiér Liou Che. Protekcionizmus môže podľa neho spôsobiť turbulencie a stiahnuť svetovú ekonomiku do recesie.
Avšak Brusel rovnako ako Washington zostáva tiež kritický k Číne. Čína zostáva „jednou najreštriktívnejších ekonomík na svete“, uvádza sa v štúdii Európskej obchodnej komory, ktorý predložila minulý týždeň v Pekingu. Čínske firmy čelia v Európe menším obmedzeniam a ľahšie realizujú akvizície. EÚ však nechce proti Číne postupovať ako USA prostredníctvom ciel a obchodných bariér, ale vyjednaním dohody o ochrane investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy