Poletíme? Lístky na vesmírne lety sa začnú predávať už budúci rok

, QZ Foto: SITA/AP

Ak ste zvažovali, že sa stanete kozmickým turistom, už čoskoro máte šancu. Spoločnosť Blue Origin, raketová spoločnosť vo vlastníctve zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa, plánuje v budúcom roku predávať lístky turistom na suborbitálne vesmírne lety.

Minulý týždeň Rob Meyerson, senior viceprezident spoločnosti Blue Origin, zopakoval predchádzajúce vyhlásenia spoločnosti, že firma plánuje spustiť testovanie rakiet s posádkou koncom tohto roka. "Očakávame, že lístky začneme predávať v roku 2019," dodal.

Doteraz boli zverejnené informácie o tom, kedy začne bude ponúknutá táto služba alebo koľko bude stáť. Meyerson neposkytol žiadnu informáciu o cene týchto vstupeniek a Bezos v máji uviedol, že spoločnosť zatiaľ cenu neurčila. Dá sa ale predpokladať, že nepôjde o ľudové ceny. Napriek tomu to ale bude pravdepodobne lacnejšie, než čo zaplatia dvaja turisti, ktorých plánuje SpaceX v roku 2022 prepraviť vôkol mesiaca.

Na rozdiel od iných spoločností, ktoré hodlajú zmeniť kozmický cestovný ruch na skutočnosť, Blue Origin nedáva možnosť žiadnej rezervácie pokiaľ nebude pripravená na prepravu ľudskej posádky. Virgin Galactic má inú politiku, firma zobrala stovky rezervácií na vstupenky, za zhruba 250 000 dolárov za posledné desaťročie. Avšak po fatálnych neúspechoch je spoločnosť stále vo fáze testovania a hoci zakladateľ Richard Branson očakáva, že už čoskoro s lietaním začne, časový horizont letov je zatiaľ nejasný.

Súvisiace články

Aktuálne správy