OPEC sa dohodol s nečlenmi kartelu, že sa tiež budú podieľať na zvýšení ťažby

Vyhlásenie kartelu však neupresnilo, ako sa zvýšenie produkcie o 1 mil. barelov denne rozdelí medzi OPEC a krajiny mimo organizácie.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ropné štáty, ktoré nie sú členmi kartelu, sa dohodli, že sa na zvýšení ťažby o 1 mil. barelov denne budú spolupodieľať. Informovali o tom v sobotu, čiže deň po tom, ako OPEC oznámil, že produkciu ropy zvýši.

Od tohoto kroku sa očakáva, že pomôže zabrzdiť nedávny rast globálnych cien energií. Rusko a ďalšie ropné krajiny po stretnutí vo Viedni s členmi OPEC-u uviedli, že schvália celkový rast ťažby o 1 mil. barelov. Vyhlásenie kartelu však neupresnilo, ako sa zvýšenie produkcie rozdelí medzi OPEC a krajiny mimo organizácie.

Saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Fálih po sobotňajšom rokovaní povedal, že presné alokácie pre jednotlivé krajiny budú okrem iného závisieť od ich produkčných kapacít. „Saudská Arábia samozrejme môže dodávať toľko, koľko bude trh potrebovať, ale budeme rešpektovať hranicu 1 mil. barelov a zároveň budeme rešpektovať, že časť z tohto objemu sa alokuje krajinám, ktoré môžu ťažbu zvýšiť,“ konštatoval minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy