Aj mliečne farmy z juhu sa pridali k celoslovenskej iniciatve

Aj farmy z dunajskostredského regiónu sa zaradili medzi 38 mliečnych fariem z celého Slovenska, ktoré v piatok a sobotu (23.6.) otvorili dvere pre verejnosť. Organizátori očakávajú celkovo stovky návštevníkov, ktorí sa prídu pozrieť, ako vyzerá život na farme zblízka.
„Brány slovenských mliečnych fariem sa otvorili pre tých, ktorí si adoptovali kravičku a majú záujem ju vidieť na vlastné oči. Budú môcť vidieť, kde kravička žije a ako sa o ňu slovenskí farmári starajú,“ uviedla hovorkyňa iniciatívy Dana Krommelová. Podujatie sa realizuje pod záštitou slovenských prvovýrobcov – farmárov a spracovateľov mlieka v rámci projektu „Adoptuj kravičku“ a kampane „Slovenská mliečna rodina“.
Adopcia v rámci projektu je virtuálna, ale ako vysvetlila riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margita Štefániková, je dôležité pretaviť tento virtuálny svet do reality. „Na farmách budú môcť deti aj dospelí reálne vidieť, v akom prostredí žijú zvieratá, čo je potrebné, aby bolo o zvieratá postarané. Dozvedia sa aj o ceste mlieka z farmy do spracovateľského podniku a budú mať možnosť ochutnať mliečne výrobky,“ zhrnula Štefániková.
Organizátori pripravili aj súťaž. Ako uviedol prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár, súťaž o hodnotné ceny odštartovali na Medzinárodný deň mlieka 15. mája a ukončená bude 30. júna. „Výhry získajú nielen jednotlivci, ale aj kolektívy, ktoré si kravičku adoptovali a pravidelne sa o ňu starajú,“ dodal.
Projekt Adoptuj kravičku sa realizuje na Slovensku od septembra minulého roka. Zapojilo sa do neho 78 mliečnych fariem, ktoré ponúkli na virtuálnu adopciu celkom 11.000 zvierat. Zatiaľ je adoptovaných 2665 z nich, ostatné možno adoptovať na ich webovej stránke. Cieľom projektu je vypestovať u detí pozitívny vzťah ku zvieratám a správne stravovacie návyky, ukázať deťom a ich rodičom, že základom pre mliečne výrobky je mlieko od živých tvorov, o ktoré sa musia slovenskí poľnohospodári adekvátne starať. Ide však aj o podporu slovenských farmárov a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy