Luxembursko musí vymôcť od Engie 120 miliónov eur za nezaplatené dane

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že Luxembursko po dobu asi desať rokov umožňovalo dvom spoločnostiam elektrárenského koncernu Engie vyhnúť sa plateniu daní zo ziskov. To je podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci nezákonné, obe spoločnosti Engie mali neprimeranú výhodu voči konkurencii. Luxembursko podľa rozhodnutia EK musí zabezpečiť vrátenie okolo 120 miliónov eur na nezaplatených daniach.
Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v správe pre médiá spresnila, že Luxembursko poskytlo francúzskej spoločnosti Engie (predtým GDF Suez) nezákonné daňové výhody. Išlo o firmy Engie Treasury Management a Engie LNG Supply, ktoré sú súčasťou koncernu Engie.
„Pri daňových rozhodnutiach boli schválené dve zložité štruktúry financovania zavedené spoločnosťou Engie, ktoré sa tou istou transakciou zaoberajú nekonzistentným spôsobom, raz ako s dlhom a raz ako s vlastným kapitálom. To umelo znížilo daňové zaťaženie spoločnosti, vďaka čomu Engie v priebehu desaťročia uhradila efektívnu sadzbu dane z príjmov právnických osôb vo výške 0,3 % z niektorých ziskov v Luxembursku. Takéto selektívne zdaňovanie je nezákonné,“ zdôraznila Vestagerová.
Po dôkladnom vyšetrovaní, ktoré eurokomisia rozbehla v septembri 2016, bol záver taký, že dve série daňových rozhodnutí, ktoré bez akéhokoľvek platného odôvodnenia vydalo Luxembursko, umelo znížili daňové zaťaženie spoločnosti Engie v tejto krajine počas jedného desaťročia.
Skupina Engie v roku 2008 a 2010 zaviedla zložité štruktúry financovania pre dve zo svojich spoločností v Luxembursku – Engie LNG Supply a Engie Treasury Management. Táto schéma zahŕňala trojstranné transakcie medzi Engie LNG Supply a Engie Treasury Management a dvoma ďalšími spoločnosťami skupiny Engie na území Luxemburska.
Komisia dospela k záveru, že prístup luxemburských úradov k týmto finančným štruktúram neodráža hospodársku realitu, naopak, že príslušné daňové rozhodnutia poskytli skupine Engie selektívnu hospodársku výhodu, keď jej firmám umožnili platiť nižšiu daň, ako odvádzali iné spoločnosti podliehajúce rovnakým vnútroštátnym daňovým pravidlám. Podľa stanoviska EK uvedená schéma skupine Engie umožnila vyhnúť sa plateniu dane z 99 % ziskov vytvorených Engie LNG Supply a Engie Treasury Management v Luxembursku.

Súvisiace články

Aktuálne správy