Spotrebiteľské ceny na Slovensku boli vlani vo výške 69 % priemeru EÚ

Najvyššie spotrebiteľské ceny mali v minulom roku v Dánsku, a to na úrovni 142 % priemeru Európskej únie, najnižšie boli v Bulharsku, iba 48 % priemeru EÚ.

Celková hladina spotrebiteľských cien tovarov a služieb na Slovensku bola v minulom roku na úrovni 69 % priemeru Európskej únie. V porovnaní s priemerom EÚ boli na Slovensku drahšie odevy, ktorých ceny boli na úrovni 105 % priemeru. Ceny alkoholu a tabaku však boli iba na úrovni 72 % priemeru. Nižšie v porovnaní s priemerom boli aj slovenské ceny reštaurácií a hotelov (76 %), prostriedkov osobnej dopravy, čiže áut, motocyklov a bicyklov (81 %), potravín a nealkoholických nápojov (91 %). Mierne vyššie ako priemer únie boli vlani na Slovensku ceny spotrebnej elektroniky (101 %). Vyplýva to z informácii, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najvyššie boli vlani v porovnaní s priemerom Európskej únie spotrebiteľské ceny v Dánsku (142 %). Nasledovali Luxembursko (127 %), Írsko a Švédsko (zhodne 125 %), Fínsko (122 %) a Veľká Británia (117 %). Najnižšie spotrebiteľské ceny boli v minulom roku v Bulharsku (48 %), v Rumunsku (52 %) a v Poľsku (56 %). Medzi najlacnejšími a najdrahšími členskými krajinami Európskej únie tak vlani bol takmer trojnásobný rozdiel.

Ceny porovnateľného koša potravín a nealkoholických nápojov boli vlani najnižšie v Rumunsku (62 % priemeru EÚ) a najvyššie v Dánsku (150 %). Najlacnejší alkohol a tabak mali v minulom roku v Bulharsku (56 %) a najdrahší v Írsku (174 %). Hotely a reštaurácie boli najlacnejšie v Bulharsku (45 %) a najdrahšie v Dánsku (151 %). Ceny spotrebnej elektroniky boli najnižšie v Írsku (86 %) a najvyššie v Dánsku a vo Francúzsku (110 %).

Odevy mali vlani najlacnejšie v Bulharsku (80 %) a najdrahšie vo Švédsku (134 %). Ceny prostriedkov osobnej prepravy boli vlani najnižšie na Slovensku (81 %) a najvyššie v Dánsku (144 %) a v Holandsku (121 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy