Ropa ako zbraň v rukách Trumpa: OPEC môže za vysoké ceny benzínu

, CNBC Foto: SITA/AP;TASR/AP

Americký prezident sa v piatok snažil verejne zasiahnuť do tvorby politiky OPEC pred kľúčovým stretnutím 14-členného ropného kartelu. Trumpa trápia ceny benzínu v USA, ktoré sa hýbu okolo 3 dolárov za galón. Cez twitter obviňuje OPEC za nedávne zvýšenie cien ropy.

"Ropa nie je zbraňou – nie je to politický nástroj, ktorý by sa mohol použiť proti niektorým krajinám, výrobcom alebo spotrebiteľom" povedal iránsky minister petropriemyslu Bijan Zanganeh v utorok vo Viedni novinárom, kde sa tento týždeň stretnú zástupcovia OPECu aj iní producenti vrátane Ruska.

"OPEC nie je politickou organizáciou a verím, že je nevyhnutné, aby OPEC podporil myšlienku, že trh by mal byť depolitizovaný a odsúdil akékoľvek použitie ropy ako zbrane alebo ako nástroj proti niektorým krajinám," dodal Zanganeh s tým, že Trump vytvoril ťažkosti pre ropný trh tým, že uložil sankcie voči Iránu a Venezuele, no teraz očakáva, že OPEC sa bude zaoberať následkami aké sankcie vyvolali. "Prezident Trump si myslí, že môže nariadiť OPECu  aby niečo urobil… Nie je to spravodlivé, myslím, a OPEC nie je súčasťou ministerstva energetiky Spojených štátov," povedal Zanganeh.

Organizácia OPEC nemá v úmysle rozhodnúť o politike produkcie do piatku, hoci pôjde o jedno z najspornejších stretnutí. De facto, vedúci predstaviteľ OPEC a najväčší exportéri suroviny zo Saudskej Arábie a Ruska, tlačil na to, aby kartel uvoľnil svoje limity dodávok, ktoré boli zavedené v januári 2017 s cieľom podporiť cenu čierneho zlata. Dnes ale ďalší členovia OPEC, vrátane Iránu, Iraku a Venezuely, lobujú proti akejkoľvek zmene súčasnej politiky.

OPEC dosiahol na konci roka 2016 historickú dohodu s Ruskom a ďalšími nečlenmi, aby sa udržala úroveň  1,8 milióna barelov denne na trhu. Toto opatrenie zabránilo celosvetovému prepadu cien ropy, ktoré spadli z viac ako 100 dolárov za barel v roku 2014, na menej ako 30 dolárov za barel v roku 2016. Cena ropy Brent sa odvtedy drží na 75 dolároch za barel.

Správy z Viedne, kde už prebiehajú odborné semináre členských krajín kartelu, naďalej hovoria o nekompromisnej pozícii Iránu, ktorý odmieta aj mierne navýšenie produkcie. „Tomuto prístupu sa nemožno čudovať, lebo sám Irán nebude mať v dôsledku amerických sankcií kapacitu produkciu navýšiť a jeho jediná šanca na vyššie príjmy z predaja ropy je prostredníctvom vyššej ceny. A tej logicky rast produkcie ostatných štátov kartelu nepomôže,“  píšu analytici ČSOB banky.

„V tejto chvíli sa však zdá, že Irán ťahá za kratší koniec a nie je mu nič platná ani mini-aliancia s kolabujúcou Venezuelou. Saudská Arábia síce bude chcieť podľa všetkého dosiahnuť konsenzus naprieč krajinami OPEC +, ktorý by mohol predstavovať postupné navyšovanie produkcie rádovo  v státisícoch barelov denne, ak sa to ale nepodarí a ani na relatívne miernom náraste produkcie zhoda panovať nebude, potom pre ňu (a Rusko) nebude problém konať bez ohľadu na ostatných partnerov. Koniec koncov nebolo by to prvýkrát…“

Súvisiace články

Aktuálne správy