Parlament schválil návrh štátneho záverečného účtu za minulý rok

Verejná správa na Slovensku v minulom roku hospodárila s deficitom na úrovni 1,04 % hrubého domáceho produktu.

Parlament v stredu schválil návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2017. Ako sa uvádza v materiáli, verejná správa na Slovensku v minulom roku hospodárila s deficitom na úrovni 1,04 % hrubého domáceho produktu (HDP). Verejný dlh zároveň ku koncu roka 2017 dosiahol 43,226 mld. eur, čo predstavovalo 50,9 % HDP. Samotný štátny rozpočet skončil vlani v schodku 1,22 mld. eur, keď príjmy dosiahli 14,014 mld. eur a výdavky sa vyšplhali na 15,234 mld. eur.

Zároveň s týmto materiálom poslanci prešli aj stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) k záverečnému účtu. Kontrolóri v ňom pripomínajú, že dlh slovenskej verejnej správy ostáva naďalej v sankčnom pásme podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. K pozitívam, ktoré Slovensko v minulom roku vykázalo, patrí podľa kontrolórov najmä zlepšovanie na trhu práce. Pozitívnym signálom je aj pokles miery rizika chudoby na Slovensku tesne nad hranicu 18 %, čo je pod priemerom Európskej únie.

Na druhej strane NKÚ negatívne hodnotí pomalé tempo čerpania eurofondov, najmä z dôvodu zdĺhavej a náročnej byrokracie, ale aj kvôli nízkej účinnosti a efektívnosti projektov spolufinancovaných z eurofondov. Spomínajú pritom najmä oblasť zameranú na zlepšovanie vzdelanostnej úrovne minoritných skupín, na elektronizáciu zdravotníctva či na podporu poľnohospodárov. Negatívne tiež kontrolóri vnímajú vývoj v súdnictve a tiež fakt, že napriek avizovaným úsporám z projektu ESO, už tretí rok v poradí stúpajú náklady na správu okresných úradov.

Parlament zároveň schválil návrh účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy