Individuálna spotreba v SR sa rovná 76 % priemeru EÚ

Slovensko bolo v roku 2017 podľa údajov Eurostatu v skupine štátov, v ktorých je skutočná individuálna spotreba o 20 až 25 % nižšia, ako je priemer celej EÚ.

BRATISLAVA 19. júna (SITA) – Skutočná individuálna spotreba (AIC) na obyvateľa v rámci Európskej únie v roku 2017 pri vyjadrení podľa parity kúpnej sily bola od 55 % priemeru únie v Bulharsku po 130 % priemeru únie v Luxembursku. Vyplýva to z prvého predbežného odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku bola v minulom roku skutočná individuálna spotreba na obyvateľa na úrovni 76 % priemeru Európskej únie.

Slovensko sa tak nachádzalo medzi krajinami, v ktorých je AIC o 20 až 25 % nižšia, ako je priemer únie. V tejto skupine boli aj Malta, Grécko, Poľsko a Slovinsko. Lepšie na tom vlani boli Španielsko, Litva, Portugalsko a Česká republika, kde AIC bola 10 až 20 % pod priemerom únie. Írsko, Taliansko a Cyprus boli o 10 % alebo menej pod priemerom EÚ. Nižšiu skutočnú individuálnu spotrebu na obyvateľa ako Slovensko mali Estónsko, Lotyšsko a Rumunsko, kde bola zhruba 30 % pod priemerom EÚ. Po nich nasledovali Chorvátsko a Maďarsko, kde bola AIC čosi menej ako 40 % pod priemerom EÚ. V Bulharsku bola AIC zhruba na úrovni 55 % priemeru EÚ.

Vyššia skutočná individuálna spotreba na obyvateľa ako priemer EÚ bola vlani v desiatich členských krajinách. Veľká Británia, Dánsko, Fínsko, Belgicko, Francúzsko, Holandsko a Švédsko boli 9 až 14 % nad priemerom EÚ. Nemecko a Rakúsko boli vyše 20 % nad priemerom EÚ a najvyššiu skutočnú individuálnu spotrebu na obyvateľa malo Luxembursko, a to 30 % nad priemerom únie.

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa podľa parity kúpnej sily sa v roku 2017 v rámci členských krajín EÚ tiež výrazne líšil. Na Slovensku sa HDP na obyvateľa rovnal 77 % priemeru EÚ. Najnižší bol v Bulharsku (49 % priemeru EÚ) a najvyšší v Luxembursku (253 % priemeru EÚ). Nad priemerom EÚ bolo vlani podľa HDP na obyvateľa jedenásť členských krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy