Eso v rukách OPECu: Čínske clá na americkú ropu

, ČTK Foto: SITA/AP

Ak Čína splní svoje hrozby a zavedie clá na dovoz ropy zo Spojených štátov, zasiahne tým obchod, ktorý ostatné dva roky rýchlo rastie. Jeho mesačná hodnota dosahuje jednu miliardu dolárov, uviedla agentúra Reuters.

Peking prijal protiopatrenia voči Trumpovej politike celkom rýchlo. Bezprostredne po zavedení ciel z americkej strany oznámil, že chystá opatrenia obdobných rozmerov a intenzity, clá chce zaviesť na dovoz niektorých surovín z USA vrátane ropy.

Ceny americkej ľahkej ropy WTI zareagovali poklesom, dosiahla najnižšiu úroveň od apríla.

Oproti tomu jej stredomorský náprotivok Brent strácal 0,25 %. O asi 2 % v piatok oslabili akcie amerických ropných spoločností.

Eskalácia obchodnej vojny USA a Číny nastáva v čase, keď sa rozhoduje o ďalšom vývoji na svetovom trhu ropy. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti vrátane Ruska budú tento týždeň rokovať o budúcnosti dohody o obmedzovaní ťažby, ktorú uplatňujú od začiatku minulého roka. Na rokovacom stole je uvoľnenie ťažobných reštrikcií a tieto štáty môžu americké dodávky do Číny ľahko nahradiť. Z novej situácie by mohol profitovať tiež Irán, proti ktorému USA v máji rozšírili svoje sankcie.

Zaradenie ropy na sankčný zoznam zaskočilo čínsky ropný priemysel. V súlade s predchádzajúcou politikou Pekingu, znižovať prebytok v obchode s USA dovozom ropy, sa sektor podľa zdroja agentúry Reuters pripravoval na úplný opak. Podľa údajov Thomson Reuters Eikon sa hodnota dodávok ropy z USA do Číny zvýšila od začiatku roka 2017 zo 100 miliónov dolárov mesačne na terajšiu takmer jednu miliardu.

Súvisiace články

Aktuálne správy