Inštitút Ifo očakáva spomalenie nemeckej ekonomiky

Nemecká ekonomika bude pokračovať v expanzii, avšak miernejším tempom. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnil v utorok nemecký inštitút Ifo. V aktuálnom aj budúcom roku má najväčšia európska ekonomika posilniť zhodne o 1,8 %. To predstavuje zhoršenie v porovnaní s jarnou prognózou, ktorá predpovedala na rok 2018 rast o 2,6 % a v roku 2019 o 2,1 %.

„Vývoj ekonomiky bol v prvých mesiacoch roka oveľa slabší, než sa čakalo. Index podnikateľskej dôvery (zostavovaný inštitútom Ifo) klesá a riziká v svetovej ekonomike výrazne posilnili,“ uviedol prognostik Timo Wollmershäuser. Hospodárstvo tak má pokračovať v expanzii, hoci pomalším tempom ako v uplynulom roku. Rast sa ma naďalej opierať o súkromné a verejné výdavky, ako aj silný export.

Rozpočtový prebytok krajiny, ktorý bol v roku 2017 na úrovni 36,6 mld. eur, má v roku 2018 dosiahnuť 38 mld. eur a v roku 2019 klesnúť na 37,7 mld. eur.

Počíta sa aj s ďalším znižovaním miery nezamestnanosti z vlaňajších 5,7 % na 4,9 % v roku 2019. Počet ľudí bez práce by tak v budúcom roku klesol na 2,2 mil. z tohtoročných odhadovaných 2,3 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy