Hospodárstvo má v budúcom roku zrýchliť rast na 4,5 %, prognózuje IFP

Výkon slovenskej ekonomiky sa v tomto roku zvýši o 4,1 % a budúci rok dosiahne 4,5 %. V rokoch 2020 a 2021 ekonomický rast zvoľní na 3,9 %, resp. na 3,3 %. Vyplýva to z aktuálnej prognózy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. Oproti januárovej prognóze nastali len mierne zmeny. Odhad rastu ekonomiky na tento rok inštitút skorigoval o 0,1 percentuálneho bodu. Odhad na budúci rok a rok 2020 ostal nezmenený a pre rok 2021 inštitút znížil rast ekonomiky o 0,1 percentuálneho bodu.

Zdrojom tohtoročného rastu bude najmä spotreba domácností a súkromné investície. Export bude počas roka ťažiť z produkcie nových modelov vo Volkswagene, nábeh výroby Jaguar Land Rover ku koncu roka ovplyvní tohtoročné čísla podľa inštitútu iba minimálne. Tvorba investícií v budúcom roku mierne spomalí pre dokončenie nových kapacít v automobilkách. Efekt nabiehania novej automobilovej výroby bude postupne v ďalších rokoch odznievať a aj samotný zahraničný dopyt pribrzdí k hranici svojho dlhodobého potenciálu. Inštitút zároveň očakáva aj mierne spomalenie domácej spotreby a investícií.

V tomto roku pribudne v ekonomike podľa inštitútu viac ako 40 tis. pracovných miest, čo zvýši zamestnanosť o 1,7 %. Rast potiahnu služby a priemysel, kde vznikne spolu takmer 30 tis. nových pracovných miest. Oživenie v stavebníctve zvýši zamestnanosť v tomto sektore o viac ako 3 %, čo je podľa inštitútu najviac od krízy. V nasledujúcich rokoch sa očakáva postupné zmiernenie tempa rastu celkovej zamestnanosti až pod 1 % na konci horizontu prognózy.

Miera nezamestnanosti sa v tomto roku podľa odhadov zníži na 6,9 %. Počet nezamestnaných v prvom štvrťroku tohto roka klesol podľa inštitútu najviac od polovice roka 2015. Počas roka sa očakáva ďalšie znižovanie miery nezamestnanosti, a to na 5,6 %. Rast priemernej nominálnej mzdy v ekonomike v tomto roku akceleruje ku 5,8 %. V nasledujúcom roku dosiahne rast nominálnych miezd podľa inštitútu podobné tempo. Reálna mzda si udrží dynamiku nad 3 % až do roku 2020.

Ceny v tomto roku stúpnu o 2,5 %, čo oproti januárovej prognóze znamená navýšenie o 0,5 percentuálneho bodu. V nasledujúcom roku inflácia zvoľní na 2,3 %, keď vyprchá impulz do rastu cien potravín. Oproti januárovej prognóze inštitút navýšil budúcoročnú infláciu o 0,3 percentuálneho bodu. Na základe vývoja cien energetických komodít na svetových trhoch a vývoja future kontraktov inštitút očakáva mierne zvýšenie regulovaných cien energií. V strednodobom horizonte potiahne rast cien služieb celkovú infláciu k úrovniam okolo 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy