Dow futures poklesli o viac ako 220 bodov po tom, ako Trump pohrozil ďalším zvyšovaním cieľ na čínsky tovar

, CNBC Foto: SITA/AP

Americké futures klesli v pondelok po tom, čo americký prezident Donald Trump hovoril o možnosti zavedenia dodatočných ciel na čínsky tovar vo výške 200 miliárd dolárov. Americké akcie v pondelok zatvárali mierne nižšie v dôsledku obchodného napätia.

Americké futures klesli po vyhlásení amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondelok večer, že požiadal o výber čínskeho tovaru vo výške 200 miliárd dolárov, ktoré by mohli byť predmetom dodatočných sadzieb. Ostatné futures na akciovom indexe tiež poklesli, pričom futures na S&P 500 e-mini sa znížili o 0,95 percenta a futures na Nasdaq o 1,07 percent.

Vo vyhlásení, ktoré bolo vydané v pondelok, Trump povedal, že požiada obchodného zástupcu USA, aby určil čínsky tovar v hodnote 200 miliárd dolárov na ktorý budú zavedené dodatočné sadzby vo výške 10 percent. Clo by sa dostalo do praxe "ak Čína odmietne zmeniť svoje postoje" a ak Peking bude pokračovať s novými sadzbami, ktoré nedávno oznámil, píše sa vo vyhlásení.

Trump "musí takto pohroziť, pretože Číňania boli vo svojej odvete mimoriadne rýchli. Myslím, že korekcia na akciových trhoch bude horšia," povedal Komal Sri-Kumar, prezident Sri-Kumar Global Strategies pre televíziu CNBC. "Bolo to úplne predvídateľné, že to príde."

Na ázijských trhoch zaznamenali pokles o viac ako 1 %, index Hang Seng poklesol o 2,18 percent a šanghajský kompozitný indextakmer o 3 percentá. Japonský Nikkei 225 prišiel o 1,77% a juhokórejský Kospi stratil 1,52 %. Austrálsky S&P / ASX 200 odovzdal iba 0,03 %.


 

Prekvapivá injekcia finančných prostriedkov prišla len pár hodín po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhrotil čínsko-americký obchodný spor.  Tommy Xie, vedúci výskumu v OCBC Bank, uviedol, že injekcia bola pravdepodobne "súčasťou balíka" opatrení na potlačenie potenciálnych dopadov obchodného konfliktu. Čínska centrálna banka poskytla finančným inštitúciám prostredníctvom strednodobého úverového nástroja (MLF) 200 miliárd jüanov (31 miliárd dolárov) a zdôraznila obavy z likvidity a potenciálneho ekonomického preťaženia obchodnej vojny so Spojenými štátmi.

Tento krok nastal po neočakávanom rozhodnutí centrálnej banky minulý týždeň, že sadzby pre medzibankové pôžičky zostanú nezmenené po tom, ako Fed zvýšil svoje úrokové sadzby. Analytici predpovedali, že Čínska ľudová banka (PBOC) bude nasledovať Fed a mierne zvýšiť sadzby, aby sa rozpätie medzi čínskymi a americkými výnosmi udržali na stabilnej úrovni.

"Čína jasne naznačila, že sa nevzdá podpory svojich vlastných špičkových odvetví," povedal Xie. "Namiesto toho, aby sme sa ocitli v pasci v tomto bludnom cykle, očakávame, že Čína urýchli svoj plán na zvýšenie svojho domáceho dopytu prostredníctvom proaktívnych fiškálnych politík na zníženie daní a zvýšenie výdavkov." PBOC by sa podľa neho mohla stať "stimulujúcou" na pozadí rastúcich rizík kreditných zlyhaní, spomaľovania rastu a nastávajúcej obchodnej vojny.

PBOC uviedla vo vyhlásení, že v utorok ráno doručila ďalších 100 miliárd jüanov cez reverzné repo operácie. Hodnota reverzných repo obchodov vo výške 50 miliárd juanov je platná v ten istý deň. PBOC naposledy vložila finančné prostriedky prostredníctvom MLF 6. júna, pričom poskytla 463 miliárd juanov finančným inštitúciám.

Súvisiace články

Aktuálne správy