Dôvera stavbárov v USA sa v júni mierne zhoršila

Dôvera stavbárov v USA sa tento mesiac zhoršila, vyplýva to zo správy Národného združenia staviteľov domov (NAHB). Dôvodom je hrozba obchodnej vojny s Kanadou.
Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo sa v júni znížil o 2 body na 68 bodov po tom, čo v máji prerušil 4-mesačný pokles, keď vzrástol na 70 bodov z aprílových 68 bodov. Index nad hranicou 50 bodov signalizuje, že viac staviteľov domov považuje situáciu na trhu za dobrú. Index ostáva nad úrovňou 60 bodov od septembra 2016.
Index hodnotenia aktuálnych predajných podmienok v júni klesol o 1 bod na 75 bodov. Index vyhliadok pre najbližších 6 mesiacov sa takisto znížil o 1 bod na 76 bodov.
„Stavebníci sú optimistickí ohľadom situácie na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami, keďže dopyt spotrebiteľov pokračuje v raste,“ uviedol šéf NAHB Randy Noel. „Stúpajú však obavy stavebníkov, že clá uvalené na kanadské drevo a ďalšie dovážané produkty znižujú dostupnosť domov.“ Podľa NAHB nárast cien dreva od januára 2017 zvýšil cenu rodinných domov v priemere takmer o 9000 USD (7750 eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy