Miera voľných pracovných miest v EÚ medziročne stúpla

V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v prvom kvartáli 2018 medziročne zvýšila na 2,2 % z úrovne 2 %. Na Slovensku sa v medziročnom porovnaní zvýšila na 1,2 % z úrovne 1 %.

Miera voľných pracovných miest v prvom kvartáli 2018 v rámci eurozóny dosiahla 2,1 %. Mierne sa tak zvýšila z úrovne 2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vzrástla aj medziročne, keďže v prvom kvartáli 2017 bola na úrovni 1,9 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v prvom kvartáli 2018 zvýšila na 2,2 % z úrovne 2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vzrástla aj medziročne, a to z úrovne 2 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku sa miera voľných pracovných miest v prvom kvartáli medziročne zvýšila na 1,2 % z úrovne 1 %, v medzikvartálnom porovnaní stagnovala.

Najvyššia celková miera voľných pracovných miest počas januára až marca 2018 bola v rámci EÚ v Českej republike (4,8 %), Belgicku (3,5 %) a Nemecku (2,9 %). Najnižšiu mieru evidovali v Grécku, a to vo výške 0,7 %. Nasledovali Španielsko a Portugalsko (zhodne 0,9 %) a Bulharsko s Írskom (zhodne 1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy