Centrálna banka centrálnych bánk: Bitcoin má v sebe chybu, mohol by zablokovať internet

, bloomberg Foto: SITA/AP;thinkstock

Blockchain nemôže zvládnuť alebo nahradiť aktuálne zaťaženie platobného systému, tvrdí Banka pre medzinárodné platby.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie vyhlásila, že na kryptomeny ešte nedozrel čas, a pokiaľ ide o bežné finančné služby, možno ich nenahradia nikdy.

V 24-stranovom článku zverejnenom v nedeľu, ako súčasť svojej výročnej ekonomickej správy BIS uviedla, že Bitcoin trpí "množstvom nedostatkov", ktoré by zabránili kryptomenám v tom, aby naplnili vysoké očakávania budúcej triedy aktív, ktoré vyvolali záujem o ne ako o investíciu.

Banka pre medzinárodné platby, BIS, 88-ročná inštitúcia v Bazileji vo Švajčiarsku, ktorá slúži ako centrálna banka pre ostatné centrálne banky, uviedla, že kryptomeny sú príliš nestabilné, spotrebúvajú príliš veľa elektriny a podliehajú príliš veľkej manipulácii a podvodom aby mohli zohrávať dôležitú úlohu v globálnej ekonomike. Pritom poukázala na decentralizovanú povahu kryptomien ako základnú chybu a nie kľúčovú prednosť.

V jednom z najdôležitejších zistení BIS analyzovala, čo bude potrebné aby blockchain zvládal spracúvať digitálne maloobchodné transakcie, ktoré v súčasnosti využívajú národné platobné systémy. Vzhľadom na to, že počet takýchto distribučných kníh sa zvýšil, výskumníci zistili, že to nakoniec by obmedzili všetko od smartfónov až po servery. "S tým súvisiace objemy komunikácie by mohli odstaviť internet," uviedla správa.

Výskumníci tiež uviedli, že preteky tzv. bitcoinových baníkov, ktorí ak prví spracúvajú transakcie, spotrebujú rovnaké množstvo elektriny ako celé Švajčiarsko. "Najjednoduchšie povedané, hľadanie decentralizovanej dôvery sa rýchlo stalo environmentálnou katastrofou," myslia si v BIS.

BIS zverejňuje svoj postoj ku kryptomenám v čase, keď napríklad Goldman Sachs Group či burza v New Yorku a ďalšie inštitúcie podnikli kroky na to, aby klientom ponúkli prístup na nový trh. V čase, keď kyberútočníci pravidelne cielia na kryptoburzy, ako tomu bolo minulý týždeň, keď sa Bitcoin prepadol po tom, ako juhokórejská burza oznámila útok. Podľa CoinMarketCap sa hodnota trhu so špekuláciami v tomto roku znížila na 53 miliárd dolárov.

BIS uviedla, že blockchain a jej takzvaná distribuovaná kniha prinášajú výhody pre globálny finančný systém. Tento softvér môže napríklad zefektívniť odosielanie cezhraničných platieb. A obchodné financovanie, obchodovanie s vývozom a dovozom, ktoré stále závisí od faxov a pošty, je už naozaj zrelé pre zlepšenia aké ponúka blockchain.

Inštitúcia však dospela k záveru, že bitcoinov veľký prielom, schopnosť jednej osoby poslať niečoho, čo má hodnotu inej, s ľahkosťou e-mailu, je tiež jeho achilovou pätou. Je to jednoducho príliš riskantné na mnohých úrovniach, aby sa globálna ekonomika presunula do siete bez centralizovaného dohľadu. "Dôvera sa môže kedykoľvek vypariť kvôli krehkosti decentralizovaného konsenzu, ktorým sa zaznamenávajú transakcie," uzatvára správa. "Nielenže to spochybňuje dokončenie jednotlivých platieb, ale tiež to znamená, že kryptoobchod môže jednoducho prestať fungovať, čo má za následok úplnú stratu hodnoty."

Súvisiace články

Aktuálne správy