Mesto získa dotáciu na zriadenie odborných učební na oboch školách

Mesto Spišská Belá získa dotáciu 340.000 eur na zriadenie odborných učební na oboch tamojších základných školách (ZŠ). Primátor mesta Štefan Bieľak informoval, že samospráva bola úspešná v žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie (EÚ) v rámci výzvy „Budovanie a zlepšenie technického vybavenia jazykových učební, školských knižníc, odborných učební rôzneho druhu v základných školách“.
V rámci Prešovského kraja predložili dohromady 98 projektov v hodnote viac ako 9,6 milióna eur. Po ich vyhodnotení bolo schválených 67 projektov za takmer 7,4 milióna eur. „Medzi schválenými projektmi sú aj oba z nášho mesta. Uvedené zámery sme predložili ešte v roku 2017, avšak proces ich hodnotenia trval až do konca mája tohto roka,“ uviedol Bieľak s tým, že súhrnne mesto získa pre obe školy viac ako 340.00 eur a z vlastného rozpočtu samospráva prispeje sumou takmer 18.000 eur. Konečné sumy budú známe po vyhodnotení verejného obstarávania.
V prípade projektu ZŠ M. R. Štefánika v Spišskej Belej sa zrealizujú učebňa na technické práce, biologicko-chemická, fyzikálna a učebňa informatiky. „Celkové náklady tohto projektu boli schválené vo výške viac ako 183.000 eur, pričom mesto získa finančný príspevok z EÚ a štátneho rozpočtu na úrovni cez 174.000 eur,“ doplnil primátor. V prípade ZŠ J. M. Petzvala sa okrem fyzikálnej zrealizujú rovnaké učebne ako na ZŠ M. R. Štefánika, pribudne však trieda na výučbu slovenčiny a cudzích jazykov a tiež školská knižnica. Celkové náklady tohto projektu boli schválené vo výške takmer 175.000 eur.
„Financie z vyššie uvedených projektov sú určené na vybavenie spomínaných odborných učební a k nim bude potrebné pripočítať aj náklady na prípadné stavebno-technické úpravy. V tomto smere však budú musieť prispieť aj samotné školy zo svojich rozpočtov. Realizácia oboch projektov by mala trvať do leta budúceho roka,“ uzavrel Bieľak.

Súvisiace články

Aktuálne správy