Pre väčšinu nemeckých firiem v USA je situácia vcelku dobrá

Daňová reforma v Spojených štátoch a ich silná konjunktúra zvyšujú investície na západnom brehu Atlantiku. Až 52 % nemeckých firiem, ktoré sú aktívne v USA, plánuje zvýšiť svoje podnikateľské aktivity. Uvádza to World Business Outlook, ktorý v nedeľu uverejnila nemecká Komora zahraničného obchodu (AHK).
Pre veľkú časť nemeckých firiem, ako sa uvádza v prehľade, sú však rámcové podmienky pre podnikanie v USA rizikové. Prezident Donald Trump pred časom hrozil zavedením sankčných ciel na dovoz ocele a hliníka do krajiny a obavy investorov zvyšovali aj hrozby obchodného sporu Washingtonu s Čínou. Prieskum AHK sa uskutočnil v marci a apríli a odvtedy sa vtedajšie hrozby stali skutočnosťou.
Zdanenie firiem v USA kleslo z 35 na 21 % a okamžitým odpisom investícií sa podnikanie v nich stalo atraktívnejším. Výroba v krajine vzrástla a distribúcia produktov sa zrýchlila.
Pokiaľ ide o očakávaný vývoj konjunktúry, z odpovedí vyše 5100 firiem na svete vyplýva, že 40 % z nich predpokladá, že ten bude v nasledujúcich 12 mesiacoch pozitívny. V medzinárodnom obchode sa objavia viaceré prekážky a politické krízy sa zostria.
Celosvetová konjunktúra zostáva silná, nemecká ekonomika má z nej prospech.

Súvisiace články

Aktuálne správy