Medziročná inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ sa v máji zrýchlila

V eurozóne spotrebiteľské ceny v máji medziročne stúpli o 1,9 % a v rámci celej Európskej únie o 2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v máji zrýchlila na 1,9 percenta z aprílových 1,3 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie posilnila na 2 percentá z aprílovej úrovne 1,5 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne aj v rámci celej EÚ v máji zvýšili zhodne o 0,5 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v máji spomalila na 2,7 percenta z aprílovej úrovne 3 percentá. Medzimesačne sa slovenské ceny v máji nezmenili. Najslabší medziročný rast cien v máji zaznamenali Írsko (0,7 %) a Grécko (0,8 %). Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (4,6 %) a v Estónsku (3,1 %). V porovnaní s aprílom sa medziročná inflácia v apríli zrýchlila v 26 štátoch Európskej únie, spomalila sa v jednej členskej krajine a v jednej sa nezmenila.

K medziročnému rastu cien v eurozóne v máji najviac prispelo zdraženie v segmente služieb, a to 0,72 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny energií, ktoré prispeli 0,58 pb, ceny potravín, alkoholu a tabaku (0,5 pb) a priemyselných tovarov (0,08 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy