Elon Musk kúpil akcie vlastnej firmy za 25 miliónov dolárov deň po tom, čo prepustil 9 % zamestnancov

, bloomberg;businessinsider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Elon Musk si v utorok a stredu zakúpil akcie Tesla v hodnote 25 miliónov dolárov, v utorok Musk oznámil zamestnancom spoločnosti Tesla, že sa musí prepustiť 9 % svojej pracovnej sily. Nákup akcií by mohol byť signálom pre zamestnancov a Wall Street, že je stále optimistický voči budúcnosti spoločnosti Tesla.

Muskov ostatný nákup akcií vlastnej spoločnosti zaregistrovala Komisia pre cenné papiere a burzu. Pred týmito nákupom Musk vlastnil približne 19,8 % spoločnosti, uvádza MarketWatch. S 72 500 akciami, ktoré tento týždeň kúpil, vlastní približne 34 miliónov akcií spoločnosti Tesla.

Načasovanie nákupov v prípade Muska je pozoruhodné. V utorok oznámil prostredníctvom e-mailu zamestnancom, že Tesla plánuje prepustiť  9 % svojej celkovej pracovnej sily. Podanie komisie uvádza, že akcie nakúpil v utorok a v stredu. Je možné, že to bolo strategické rozhodnutie z Muskovej strany, aby opätovne potvrdil pracovníkom a kritikom, že je stále optimistický ohľadom budúcnosti spoločnosti. Je to dôležitý signál, keďže Tesla pracuje na dosiahnutí rozhodujúcich výrobných cieľov svojho elektrického vozidla novej generácie Modelu 3.

Nebolo by to prvýkrát, čo musel Musk urobiť taký krok. Naposledy v máji vynaložil asi 10 miliónov dolárov na akcie spoločnosti Tesla, keď sa vystupňovali obavy o schopnosti spoločnosti splniť výrobné ciele. Treba tiež poznamenať, že Musk má v Tesle trochu netradičný platový balík, v ktorom mu budú poskytnuté dodatočné akciové opcie, keď spoločnosť dosiahne vopred stanovené míľniky. Správna rada spoločnosti Tesla odhaduje hodnotu tohto balíka na približne 2,6 miliárd dolárov za 10 rokov.

Tesla sa aktuálne rozlúčila s viac ako 3000 zamestnancami, čo je najväčšie prepúšťanie v 15-ročnej histórii spoločnosti. "Som veľmi vďačný za váš početný príspevkov k našej misii," napísal Musk. "Je veľmi ťažké povedať zbohom."

Niektorí z tých, ktorí prišli o prácu, mali prekvapivo pozitívne rozlúčkové slová. "Je to tá správna vec pre spoločnosť," napísal Kevin Throop, manažér predaja, ktorý bol od roku 2014 v spoločnosti Tesla. "Neľutujem, že som do toho dal všetko." Throop nebol jediný, pre koho Tesla zostala srdcovou záležitosťou aj po prepustení.

"Ľudia, ktorí ďakovali Elonovi za možnosť pracovať, sú autentické. Je to bezprecedentné,"povedal Gene Munster z Loup Ventures. "Jednou z tajných zbraní spoločnosti Tesla je spoločná vízia čistej energie, ako aj to, koľko ľudí verí Elonovi Muskovi a jeho vedeniu. Je to jedinečný prínos pre Teslu."

V internom memorande v utorok Musk zdôraznil, že škrty neovplyvnia splnenie výrobného cieľa  modelu 3 v najbližších mesiacoch. Tesla sa snaží o výrobu elektrického auta Model 3 sedan vo vysokých objemoch, no zatiaľ sa jej nepodarilo dosiahnuť  5 000 kusov za týždeň.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy