Dopyt po energiách vzrástol vlani nad 2 %, prekonal 10-ročný priemer

Dopyt po energiách vzrástol v minulom roku vo svete o vyše 2 %, čím prekonal 10-ročný priemer. Uviedla to v stredu vo svojej správe britská ropná spoločnosť BP, podľa ktorej k tomu do veľkej miery prispel vyšší rast ekonomiky v priemyselne rozvinutých krajinách.
Podľa BP sa dopyt po energiách zvýšil v minulom roku o 2,2 %. Tempo rastu dopytu tak prekonalo 10-ročný priemer, ktorý dosahuje 1,7 %.
Rast dopytu po rope dosiahol 1,8 %, čo je rovnako nad 10-ročným priemerom. Ešte výraznejšie však rástol dopyt po zemnom plyne, o 3 %. To predstavuje najvyšší rast dopytu po tejto surovine od roku 2010. Dopyt, ale aj výrazný rast produkcie plynu (4 %) potiahla najmä Čína, kde spotreba tejto komodity vzrástla o vyše 15 %.
Ďalším pozitívom minulého roka v energetickej oblasti bol vysoký dopyt po obnoviteľných zdrojoch energie, akými sú veterná či slnečná energia. Dopyt po nich sa v roku 2017 zvýšil o rekordných 17 %, napriek tomu však nedokázal výraznejšie zmierniť dominanciu fosílnych palív, čo je dôsledok rýchlo rastúcej svetovej ekonomiky.
Znepokojujúcim je najmä fakt, že sa zvýšila spotreba uhlia. Podporilo ju najmä sprevádzkovanie nových uhoľných elektrární v Indii a Číne, ktoré zvýšilo spotrebu uhlia minulý rok o 1 %. Podiel uhlia na energetickom mixe tak dosiahol zhruba 38 %, čo je prakticky rovnaká úroveň ako v roku 1997.
„To je skutočne znepokojujúce,“ povedal novinárom hlavný ekonóm BP Spencer Dale. „Aký pokrok sme tak za posledných 20 rokov dosiahli? Žiadny,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy