Zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej EÚ v prvom štvrťroku stúpla

Medzikvartálne zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie počas januára až marca stúpla zhodne o 0,4 % a medziročne sa v oboch blokoch zvýšila o 1,4 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v prvom štvrťroku tohto roka podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne stúpol zhodne o 0,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Oproti rovnakému kvartálu minulého roka sa zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej EÚ počas januára až marca zvýšila tiež zhodne, a to o 1,4 percenta.

Eurostat odhaduje, že v prvom kvartáli tohto roka bolo v Európskej únii podľa sezónne upravených údajov zamestnaných 237,9 milióna osôb, z toho 157,2 milióna v eurozóne. Ide o rekordný počet zamestnaných ľudí v oboch blokoch.

Na Slovensku zamestnanosť počas januára až marca oproti predošlému štvrťroku stúpla o 0,4 percenta a medziročne sa zvýšila o 2,2 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, zamestnanosť počas januára až marca medzikvartálne najviac stúpla v Rumunsku (1,9 %), na Malte (1,3 %) a v Portugalsku, Luxembursku a Chorvátsku (zhodne o 1 %). Medzikvartálny pokles zamestnanosti v prvom štvrťroku evidovali v Estónsku (-1,4 %) a zamestnanosť stagnovala v Bulharsku a Litve.

Súvisiace články

Aktuálne správy