Priemyselná produkcia eurozóny aj celej EÚ v apríli medzimesačne klesla

Aprílová priemyselná výroba v eurozóne sa oproti marcu zmenšila o 0,9 % a v rámci celej Európskej únie oslabila o 0,8 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v apríli medzimesačne oslabila o 0,9 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla o 0,8 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny aj celej EÚ v apríli zvýšila zhodne o 1,7 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku priemyselná produkcia v apríli medzimesačne posilnila o 0,2 % a medziročne stúpla o 4,1 %.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli dostupné údaje, priemyselná produkcia v apríli medzimesačne najvýraznejšie oslabila v Litve (-7,9 %), Holandsku (-4,4 %) a v Grécku (-3,3 %). Najväčší medzimesačný rast evidovali v Írsku (9,1 %), Rumunsku (2,1 %) a v Dánsku (0,8 %).

Medziročne sa výroba priemyselného sektora v apríli v skupine krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zvýšila v Slovinsku (6,9 %), Rumunsku (6 %) a Poľsku (5,9 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v apríli na Malte (-5,8 %), v Írsku (-4,7 %) a v Chorvátsku (-1,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy