Vlastný prospech: Čína pracuje na zmene obchodovania s komoditami

, CNBC Foto: SITA/AP

V posledných mesiacoch čínske burzy otvorili niektoré komoditné futures pre medzinárodných obchodníkov. Krajina, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom mnohých komodít, usiluje o to, aby mohla diktovať ceny.

Čínske burzy sa otvárajú medzinárodným obchodníkom s komoditami v snahe upraviť dlhodobé referenčné ceny, ktoré sú stanovené v Európe a USA. Aj tento krok odráža ambiciózne plány druhej najväčšej ekonomiky na svete, ako rozšíriť svoj vplyv v zahraničí.

Obchodovanie s derivátmi pre medzinárodných účastníkov zahŕňa napríklad termínované obchody s ropou na Shanghai International Energy Exchange, futures na železnú rudu na Dalian Commodity Exchange a palmový oleín na Asia Pacific Exchange (APEX) čo je nová burza v Singapure. "Dnes je čínsky trh skôr domáci, ale chystáme sa internacionalizovať futures na čínskom trhu," povedal generálny riaditeľ APEX Eugene Zhu pre televíziu CNBC. APEX nie je len pre offshore burzou  pre čínskych účastníkov, keďže čínske investície do zahraničia čelia kapitálovým kontrolám. Namiesto toho ponúka globálnym investorom futures na palmový oleín denominované v dolároch.

Plamovému oleínu sa na burze Apex darí. Od svojho uvedenia má denne desiatky tisíc obchodov. Aj Bursa Malajzia uviedla, že zaviedla futures na palmový oleín denominované v dolároch s cieľom podporiť "inkluzívnejšiu obchodnú komunitu", ktorá ma za cieľ rozšíriť rozmanitosť produktov na burze. Kľúčovým rozdielom medzi malajským kontraktom a APEX je požiadavka, že malajzijský produkt musí byť dodaný z trvalo udržateľných zdrojov. Trvalá udržateľnosť je problémom v odvetví palmového oleja, keďže táto komodita, vyrábaná predovšetkým v Malajzii a Indonézii, je neraz cieľom kritiky kvôli nekontrolovateľnému odlesňovania a zneužívaniu pracovnej sily.

Napriek mnohým obavám Číňania veria, že ich veľká obchodná základňa krajiny vytvorí nový trh so silnou likviditou, čo nakoniec priláka medzinárodných hráčov a vytvorí nové globálne kritériá. "Burzy majú potenciál zmeniť investičné správanie klientov, zmena tohto správania je dlhodobý proces," povedal Zhu. Šéf APEXu sa netají tým, že „jeho“ burza chce pomôcť Číne internacionalizovať juan.

Komoditný obchodný uzol v Singapure sa stavia k zmene na čínskych burzách diplomaticky. "Spoločnosti so sídlom v Singapure sa môžu bez problémov podieľať na oboch burzách, posilňovať naše vzájomné prepojenia, ktoré budú prospešné pre každého," povedal Chee Hong Tat, singapurský politik prii príležitosti otvorenie futures na železnú rudu na Dalian Commodity Exchange pre zahraničných účastníkov. Zatiaľ čo singapurská burza má širšiu škálu derivátových produktov a môže sa pochváliť inštitucionálnou základňou investorov, na Dalian nájdeme viac špekulatívnych maloobchodných hráčov.

Čína je rozhodnutá urobiť zo svojho trhu silného hráča. Ako najväčší dovozca komodít na svete by mala mať väčšie slovo v oblasti tvorby cien a nemala by byť nútená obchodovať pre ňu v nevýhodných časoch.  "Mám sen, že budeme obchodovať v priebehu dňa," povedal Zhu na slávnostnom otvorení burzy APEX, odvolávajúc sa na benchmark sójových výrobkov, ktorý sa dnes vytvára na obchodnej burze v Chicagu.

Súvisiace články

Aktuálne správy